Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

László Zoltán, a Vasas alelnöke a portálnak elmondta: az esztergomi Suzuki parkolójában csütörtök délután alakult meg az első, üzem területén működő érdekvédelmi szervezet, mely a Vasas alapszervezeteként működik majd.

Mielőtt azonban a Vasas jogászai és a helyi dolgozók megszövegezték és a menedzsmentnek elküldték az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, az alapszervezeti titkárnak választott férfit behívatta a vezetés, és közölték vele, azonnali hatállyal elbocsátják a gyárból.

A férfi 14 éve dolgozott a Suzukinál, egy ideje egy nagyobb területért felelt az üzemben. Úgy tudják, soha semmilyen panasz nem érkezett rá a munkáltatók részéről, az alapszervezet megalakulása után mégis arra hivatkozva bocsátották el, hogy nem jól dogozott.

A szakszervezeti tisztségviselőket munkajogi védelem illeti meg: a férfit nem lehetne elbocsátani. A Vasasnál úgy sejtik, a menedzsment informálisan tudott az alapszervezet alakulásáról, az elbocsátott dolgozó a feletteseit is tájékoztatta arról, hogy indul a titkári posztért.

László szerint a Suzuki-dolgozókat felháborította a példátlan eljárás, a Vasas munkaügyi bírósághoz fordul. Az alapszervezet megalakulását egyébként közel 100 dolgozó sürgette.

Ám, azóta, hogy a titkárt biztonsági őrök vezették ki, sorban jönnek a belépési nyilatkozatok.