Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

November 7-re tűzte ki a második csődegyezségi tárgyalását a Tungsram, miután az első, augusztusi forduló eredménytelenül zárult.

Ez alkalommal is várják a hitelezők, beszállítók és persze az Eximbank képviselőit. A csődvédelem alatt álló vállalat e tárgyaláson mutatja be új kilábalási tervét, amelyből kiderülhet, hogyan fizetik meg az adósságot a nem biztosított hitelezőnek, mintegy 850 vállalkozásnak, amelyek közül több mint 600 magyar kis- és középvállalat (e csoport már az első alkalommal megszavazta a tervet).

Az új ajánlat szerint az eddigi 180 nap helyett már 150 nap alatt kifizetné a cég a teljes tartozást 10 millió forintig, efelett pedig a 15 százalékot, 480 nap helyett 450 nap alatt - írta az online gazdasági lap.

Mit akar az Eximbank és a magyar állam?

A nagy kérdés, hogy mit mond erre a korábbi alkalommal nemmel szavazó, állami Eximbank Zrt. A becsődült cég itt is javított az ajánlaton: a tartozás 40 százalékát 90 napon belül, további 10 százalékát pedig egy éven belül fizetné ki az Eximnek. (A korábbi ajánlatban 40 százalékot maximum öt év alatt fizetett volna vissza.)

Ehhez azonban az szükséges, hogy egy vagy több befektető érkezzen. Márpedig a svájci BusinessCreations csoport igazgatója szándéknyilatkozatot írt alá a Tungsramba való befektetésről, ami a sikeres csődegyezség után válhat valóra - írta a VG.hu. A svájci céget 1982-ben alapították: különleges megoldásokat kínál komplex elidegenítési műveletekre és munkahelyteremtésre, az elmúlt 30 évben 80 ezer munkahelyet teremtett új üzletágak, ipari parkok fejlesztése és kihelyezési programok révén.