Rendszeresen beszámolunk az M3-as metró állomásainak felújításáról a kivitelező SWIETELSKY Építő Kft. információi alapján. A Deák téri metróállomás projektjéről, a teljes metrófelújítás során egyedülálló alagútépítéséről is írtunk már, mint ahogy a liftakna építéséről is, melynek az alsó része szintén bányászati módszerrel épült. Ezt korábban az Erzsébet térre tervezett Nemzeti Színházból megmaradt szerkezeteinek felhasználásával végezték el.

Közel 30 méterrel a föld alatt

A réseléssel és bányászati munkával elkészült liftakna mintegy 28 méter mély, az Erzsébet teret a Deák térrel összekötő alagút pedig 22 méter hosszú. A két projektelemhez összesen 557 tonna lőttbetont használtak fel és 2100 köbméternyi földet szállítottak el.

Miközben mindezeken dolgoztak, külön odafigyeléssel, részletes vizsgálatokkal ellenőrizték az építés hatását a talajra, a felszínre, és a meglévő metrómegálló-komplexumra és az épített környezetére. Az új alagút és a hármas metró állomásának peronszinten történő összekapcsolásakor egy hosszabb időt igénybe vevő folyamat zajlott le.

Legalább 40 évig egy csepp víz se jusson be

Ennek során az áttörés profilját, formáját jóval az átvágás előtt kijelölték, mindeközben a peronszint felőli oldalon egyrészt elbontották az összekötő folyosó helyét, másrészt viszont védelmet alakítottak ki az állomás többi részének.

Az összekötő folyosó bányászati alagútépítési munkáinak befejezését követően az állomás felé próbafúrásokat végeztek annak érdekében, hogy az érkezési pozíció ellenőrzésre kerüljön. A próbafúrások az állomási térben lévő üzemi helyiségben kerültek kontrollálásra. Ahogy a videóban is látható, az új összekötő alagútszakasz és a meglévő peron összetalálkozott, így a kivitelezési munkák ezen részei sikeresnek bizonyultak.

Szintén fontos szempont volt a vaslemez-szigetelést az alagút PVC-szigetelésével úgy összekapcsolni, hogy legalább még 40 évig "vízbiztos" legyen.

Elsőként átlépni az alagútból a peronra

Ezt követően lehetett az utolsó faldarabot átvágni, elemenként. Így jutott el a SWIETELSKY Építő Kft. a videóban is megörökített pillanathoz: amikor összeért a két tér és elsőként lehetett átlépni a peronra az alagútból.

Emellett a kivitelező, a tervező és a beruházó is folyamatosan egyeztetett a föld alatti talaj és szerkezetek minőségéről, statikai biztonságáról: óvatosan, de biztosan. Így érték el, hogy minden résztvevő professzionálisan haladhatott a munkával és a fővárosiak sem éreztek a föld mélyén zajló, több tonnányi anyagot érintő műveletekből semmit sem.

A cikk a SWIETELSKY Magyarország Kft. támogatásával jelent meg.