A bócsai, majd budapesti székhelyre bejelentett Kologarn Kft. 2017 februárjában nyert el 632 millió forint európai uniós finanszírozású támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében a "vállalkozások K+F+I tevékenységének ösztönzése és a tudásgazdaság erősítése" című kiíráson. A cég tudományos alapon gyártott trágya kifejlesztéséhez igényelt támogatást - a projekt címe a pályázati dokumentumban „metagenomikai alapon optimalizált, termesztéstechnológiai-specifikus szerves talajkondicionálók kifejlesztése” volt.

A Kologarn fő tevékenysége - a Céginfo.hu adatai szerint - a zöldségféle, dinnye, gyökér-, gumósnövény termesztése, de bejegyzett tevékenysége a baromfitenyésztés - amihez állami támogatást is kapott, erről alább írunk -, és a haszonállat-eledel gyártása is.

Az elnyert 632 milliós uniós támogatás a Bócsán tervezett beruházás 68 százalékára nyújtott volna fedezetet. A projektnek 2019 május végéig kellett volna befejeződnie. A támogatásból 474 millió forintot ki is fizettek a cégnek - derül ki Hadházy Ákos Facebook-oldalán közzétett, a képviselő által lementett pályázati dokumentumból. (Érdekesség, hogy az uniós pályázatok hivatalos oldalán, a palyazat.gov.hu pályázatkereső felületén már nem érhetők el a projekt adatai.)

Végelszámolás alatt áll a Kologarn és a konzorciumtársa

A 2010-ben alapított Kologarnnak 2019 júniusában elindult a végelszámolása, a cég utolsó tulajdonosa egy kiskőrösi magánszemély volt. Hadházy Ákosnak a tulajdonosok nevei nem ismerősek, de azt megjegyezte a posztjában, hogy a Kologarnnak tulajdonrésze volt a költségvetési csalás miatt eljárás alá vont Simonka György és társainak "hírhedt Paprikakert-TÉSZ Kft.-jében". (Az utóbbi cég 2018 decembere óta áll felszámolás alatt.)

Hadházy Ákos
Pályázati adatok.
Kép: Facebook/Hadházy Ákos

A Kologarnnak volt egy konzorciumtársa a trágya-projekt megvalósításában, a soltvadkerti székhelyű, bócsai telephelyű Bács Projekt Csoport Kft., amely szintén végelszámolás alatt áll 2020 januárja óta. A Bács Projekt a honlapja szerint mezőgazdasági beruházások megvalósításával foglalkozott (a bejegyzett fő tevékenysége a lakó- és nem lakó épület építése).

A trágyát szagtalan tápanyag-golyócskákká alakították volna át

A Bács Projekt honlapjáról a tervezett trágyafermentáló beruházásról is kiderülnek részletek. E szerint Bócsa határában egy trágyafermentáló csarnokot építettek volna, szociális épülettel, valamint egy „zárt kommunális szennyvízgyűjtő és háromrekeszes zárt hígtrágya tároló medencét”.

"A létesítmény a szerves trágyát szagtalan és műtrágyaszóró gépekkel kijuttatható tápanyag golyócskákká alakítja. A környékbeli állattartó telepeken képződő baromfitrágyából, valamint a cég kertészeti telepén letermett gombakomposztból és növényi részekből aerob fermentációs eljárással hasznosítható végtermék kerül előállításra" - írták a tervezett projektről.

Kologarn Kft.-adatok (millió Ft)

20142015201620172018
Nettó árbevétel169516463359543
Adózott eredmény10030649-64-55
Forrás: Céginfo.hu

A Kologarn utolsó leadott éves beszámolója 2018-as. Abban az évben átlagosan 8 főt foglakoztatott, közülük 7 fizikai dolgozó volt. A tárgyi eszközeinek könyv szerinti értéke kétmilliárd forint volt, a kötelezettségállománya meghaladta a 1,5 milliárd forintot az év végén.

45 milliós állami támogatást kaptak 2018-ban

A cég 2018-ban állami támogatást is kapott (az agrártárca által biztosított baromfi állatjóléti támogatást és az állatbetegségek megelőzésére szóló támogatást), összesen 45 millió forint értékben – derül ki az éves beszámoló kiegészítő mellékletéből.

A Kologarn az uniós támogatás elnyerése előtti években eredményesen működött, 2015-ban a félmilliárdos nettó árbevételből 300 milliós (!) adózott eredményt tudott elérni. Majd a 2017-es és 2018-as üzleti években már néhány tízmilliós veszteséget könyveltek el.

Tudományos projekt

"A technológiai folyamat során szeretnénk egy olyan kutatási programot - melynek komplex genetikai vizsgálatok lennének az alapjai - mely program eredményeképpen mindegy lenne, hogy milyen típusú trágyát dolgozunk fel, mert az adalékanyagok hozzáadásával mindig egy állandó minőség lenne elérhető, továbbá a társaság a kiterjedt kapcsolataira való tekintettel, a különböző kertészetek, szőlészetek, gyümölcsösök részére a különböző vizsgálatokkal meg tudná állapítani, hogy a területek milyen elemekkel rendelkeznek, és pontosan milyen tápanyagban gazdag szerves trágyára mint energia forrásra van szüksége" - írta a Kologarn a pályázati dokumentumban, amiből Hadházy Ákos idézett a Facebook-oldalán.

A cikkben említett Simonka György fideszes parlamenti képviselőt költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. A vádirat lényege szerint Simonka és társai jogellenes módon akarták megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak és a termelői szervezeteknek kiírt uniós és hazai pályázati támogatásokat. Simonka tavaly novemberi meggyanúsítása idején az ügyészség azt közölte: a képviselő rendelkezései szerint lebonyolított beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot. Később összesen 24 millió forint kenőpénzt fizetett ki a vád szerint Simonka azért, hogy a támogatások jogtalan megszerzése érdekében létrehozott cégeinél indult NAV-vizsgálatokat leállíttassa. Az ügyészség 8 év szabadságvesztegetésre tett indítványt a képviselő ügyében.