Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezer olyan magyarországi szállodát tartanak számon, amelyek regisztráltak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK), és az év második felétől egy erre alkalmas szoftveren keresztül naponta kell adatot szolgáltatniuk a szálláshelyen megforduló vendégeikről. Vagyis arról, hogy egy bejelentkező turista milyen nemű, melyik korcsoportba tartozik, honnan érkezett és mikor, illetve meddig marad, továbbá hogy milyen szolgáltatásokat igényel az adott szálláshelyen és azokért mennyit fizet. A szálláshelykezelő szoftverek az NTAK-ba kizárólag statisztikai adatokat továbbítanak, személyes adatot nem - olvasható a portálon.

A több mint ezer szálloda 75 százaléka már legalább egyszer küldött adatot a központnak, sőt közülük nagyjából 650 naponta szabályosan végzi az adatszolgáltatást.

Csakhogy két-háromszáz olyan szálloda is van a regisztráltak között, amely eddig elmulasztotta a kötelességét. Egy részük külföldi tulajdonban lévő, nagy szállodalánc, akad köztük több ismert márkanév is a fővárosból. Ezek a hotelek jelenleg jogszabálysértő módon működnek - mondta Guller Zoltán.

A kormány komolyan veszi az adatszolgáltatási tevékenységet, a jegyzők pedig ezt be fogják tartatni, megvannak hozzá a technikai eszközök. Pénteken postára kerültek az MTÜ levelei a jegyzőknek, amelyben nevesítve vannak azok a szállodák a területükön, amelyek nem használják az NTAK-hoz illő szoftverek valamelyikét, emiatt naprakész, hiteles adatokat sem szolgáltatnak.

Guller szerint az átállás nem jelent pluszterhet az eddigiekhez képest a vállalkozásoknak - hiszen adatszolgáltatási kötelezettségük eddig is volt a szálláshelyeknek -, és legfeljebb minimális beruházást, jobbára a megfelelő számítástechnikai körülmények előteremtését és a program gyakorlati alkalmazásának megismerését igényli.