Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyomozás adatai szerint egy 45 éves férfi által irányított bűnszervezet 2017-től egy olyan számlagyárat működtetett, amely több, valós gazdasági tevékenységet nem végző társaságból állt. A bűnszervezet "szolgáltatását" igénybe vevő úgynevezett haszonhúzó gazdasági társaságok vezetői, a számlagyár által kiállított fiktív költségszámlákkal csökkentették a vállalkozásuk fizetendő adóját - írja Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében.

A számlabefogadó cégek, cégcsoportok jellemzően őrző-védő, takarítási, illetve egyéb kereskedelmi tevékenységet folytattak. A látszat kedvéért a fiktív számlákon feltüntetett összegeket elutalták a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt a bűnszervezet tagjai tovább utalták a készpénzfelvétel tényleges helyére, külföldi bankszámlákra. A bűnszervezetet vezető gyanúsított a számlagyár által nyújtott bűnös tevékenységért cserébe anyagi haszonra tett szert, amelyet megosztott a bűntársaival.

A gyanúsítottak a bűnszervezetként működő számlagyár üzemeltetésével az eddig feltárt adatok alapján több mint 6 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Országos akciót hajtottak végre

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói bevetési egységük, a Merkúr és a Terrorelhárítási Központ (TEK) hathatós közreműködésével, április 14-én összehangolt, országos akciót hajtottak végre. A kutatások során - egyéb bizonyítékok mellett - nagy mennyiségű, a bűnszervezethez köthető okirati bizonyítékot, bélyegzőket, számítástechnikai eszközökön tárolt adatokat foglaltak le, amelyek a bűncselekmények megalapozott gyanúját alátámasztották - olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

Hatvan gyanúsítottak hallgattak ki

A nyomozó hatóság az akció eredményeként összesen mintegy 60 személyt hallgatott ki gyanúsítottként. Velük különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó - legtöbbjük esetében bűnszervezetben elkövetett - költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúját közölték.

Már régóta konspiráltak

A bűnszervezetet működtető gyanúsítottak a cselekményeket hosszabb időn keresztül, rendkívül szervezetten és konspiratív módon követték el, tevékenységük ellátása érdekében több helyszínen titkos irodát tartottak fenn. Konkrét adat merült fel arra vonatkozóan is, hogy a bűnszervezet korábbi években keletkezett, terhelő tartalmú dokumentumai közül többet megsemmisítettek.

Hat embert letartoztatna az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség hat gyanúsított, köztük a számlagyárat működtető bűnszervezet vezetője, a számlagyár adminisztrátora, továbbá az egyik haszonhúzó cégcsoport két vezetője és könyvelője letartóztatására tett indítványt. A főügyészség határozott álláspontja, hogy velük szemben csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésére van alap a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének fokozott veszélye miatt. A letartóztatásról a nyomozási bíró várhatóan pénteken dönt.