Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybankban a bankrendszerben azt szeretnénk látni, hogy rövid távon egészségesebbé váljon az eszközoldal. Hosszú távon pedig azt várjuk el a bankrendszertől, hogy fenntartható gazdasági növekedést támogassa - jelentette ki Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. A konszolidáció már elindult. Senkinek sincs kétsége afelől, hogy számos bank elhagyja az országot és kevesebb nagybank lesz a piacon - fogalmazott Nagy. (Az ügyvezető ezzel megismételte főnöke, Matolcsy György tavaly decemberi szavait: a jegybankelnök szerint négy külföldi tulajdonú nagybank vonulhat ki Magyarországról a következő másfél évben. Matolcsy akkor úgy fogalmazott, hogy ezek a bankok nem hiteleznek, nem segítik a magyar gazdaságot.)

Az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) elérte, hogy a hitelösszeomlás (amikor éveken át és nagy mértékben zsugorodik az állomány ) állapota helyett a kis- és középvállalati (kkv) hitelállomány bővüljön, a teljes vállalati hitelállomány pedig csak enyhe mínuszban legyen.

A lakossági és a vállalati szegmensben is a nem teljesítő állományt csökkenti kell - fogalmazott Nagy.

A jegybank a tervezett júniusi változások kapcsán (amelynek része a kéthetes kötvény betétté alakítása) aktív kommunikációt folytat a bankokkal, hetente akár háromszor is leülnek tárgyalni.

Nem szabad a piacra bízni?

Vallom, hogy a piacra bízott konszolidáció rossz struktúra kialakításához vezet - mondta az ügyvezető igazgató. Például mert a versenyt torzító koncentráció alakulhat ki. Nem jó megoldás az sem, ha egy bankrendszerben dominánsan külföldi vagy dominánsan hazai tulajdonlás alakul ki, a kiegyensúlyozott szerkezet hasznosabb. Úgy látja, hogy az új külföldi szereplők a szinergiát mérethatékonyságból és bankadóból nem tudják kihasználni. A fejlett országokban sokat csökkent 2000 óta a bankok számára, a GDP-hez viszonyított mérete viszont nagyobb, mint 2007-ben. Magyarország nem az USA: nem bír el sok bankot.

Jön a tisztességes profit

Az MNB számára a legfontosabb, hogy tisztességes profitja legyen. Nem a számszerű 10-12 százalékos ROE-arány (sajáttőke-arányos eredmény) fontos, hanem azt akarjuk üzenni, hogy a válság előtti mindenki mohó volt, A piaci szereplők ne essenek ugyanabba a hibába, hogy csak a rövid távú hasznokat hajtsák. A tisztességes profit célja, hogy a bankrendszer versengjen, a profit egy részét pedig itt újra befektesse - sorolta Nagy Márton a kerekasztal keretében.

Jelenleg mintegy negyven bank működik Magyarországon, Ezek közül csupán kevés éri el azt a méret, amely mellett nyereségesen tud működni. Igenis lesznek összeolvadások. A jövőképem az, hogy lesz 5-7 nagybank (jelenleg 8 van - a szerk), egymással komoly árversenyt folytatva - tette hozzá Nagy.

A konszolidáció felé elmozdulni elsősorban a nagybankok éri meg - állapította meg Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója. A CIB esetében az anyabank úgy döntött, hogy számára az olasz után a közép-kelet-európai piac a második legfontosabb, ennek pedig része a magyar is.

 

Az aranykor már nem tér vissza

A válság előtti aranykor már nem tér vissza a globális bankszektorban sem - állapította meg Dietz Miklós, a McKinsey & Co. partnere, mondván: ezzel együtt az új korszak, ha kisebb nyereséggel is, de fenntartható lesz.. A Nyugat-Európán kívüli világban a bankrendszer nagyjából oké - mondta a szakértő. Ráadásul ma már az innováció a fejlődő piacokról (Kína, Dél-Korea) érkezik. Véleménye szerint az új, digitális világban pedig máshogy kell működni a szektornak is.

Több fő változást lát: tökéletes személyre szabás a hitelezésben (futamidő, árak oldalán); digitálissá válik a sales is (az ügyfélinformáció egybeolvad a location based információval); kockázati forradalom zajlik: a külső adatokból (internet, social media) készült becslések ma már jobbak tudnak lenni, mint amit a bank a saját adatbázisa alapján képes előállítani; a banki operációk automatizálása eddig csak részlegesen valósult meg; továbbá új üzleti modellt kell kialakítani.

Magyarországon a hitelezés lemaradt a régióhoz képest. A McKinsey szerint ez még évekig így lesz, nagyon lassú lehet a fordulat. A magyar bankok és a cégeknek előre kell ugraniuk, elkapva néhány kritikus innovációs faktort ahhoz, hogy sikeresek legyenek - fogalmazott Dietz.