Magyarország egyik legszegényebb vidékén, Borsod megye Ózdi járásában található Borsodszentgyörgy. A közel 1300 lakosú település zsákfalu. A völgyet, ahol fekszik, néhány szántó és legelő kivételével erdők határolják. Kiváló terep ez a gombázáshoz, amit - mint a helyszínen megtudtuk - előszeretettel űznek a falu lakói. A közelmúltban azonban a csiperkén, rókagombán és vargányán túl egy helyi fiatalember számára egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy szarvasgomba is előfordulhat a környéken.

"Gyerekkorom óta járok gombázni. Mindig örömöt jelentett a természetben lennem és gombákat keresnem, így már nagyon fiatalon megismertem ezt a vidéket és a föld feletti gombákat. Aztán hallottam a föld alatti gombákról és valószínűnek tartottam, hogy a mi lakóhelyünk környékén is teremhetnek ezek a fajok. Tudtam, hogy egy ilyen megtalálása még nagyobb élmény lehet, pont amiatt, mivel a föld alatt található és nagy ritkaságnak számít a mi vidékünkön. Később utánajártam, hogy hogyan és hol lehetne szarvasgombát találni. Természetesen az már az elején kiderült, hogy jó pénzt lehet vele keresni, emiatt pedig csak még jobban érdekelt” – mondta Bari Dániel, borsodszentgyörgyi vállalkozó a Napi.hu-nak.

A szakember elmondta, hogy korábban nagyon ritkán találtak szarvasgombát a környékükön, mivel az minden esetben erdőkben és több centivel a föld alatt bújik meg. Elvétve vaddisznótúrások mellett akadtak rá helyiek, de nem volt benne a köztudatban, hogy arrafelé is előfordulhatnak úgynevezett szarvasgombatermő foltok.

Bari Dániel miután utánajárt, hogy milyen környezetet kedvelnek a gyakran triflának, vagy az erdők aranyának is nevezett földalatti gomba Magyarországon előforduló fajai, már biztos volt benne, hogy az ő környékükön is kell, hogy legyen belőlük, hiszen a környezeti adottságok több helyen is megfelelőek a számukra.

Tavaly is szép és egészséges szarvasgombákat találtak Ózd környékén.
Tavaly is szép és egészséges szarvasgombákat találtak Ózd környékén.
Kép: Bari Dániel

„Fontos tudni, hogy milyen környezetben, vízellátású területeken és talajviszonyok mellett érzi jól magát a szarvasgomba, továbbá a gazdanövényeket is ismerni kell, amelyekkel szimbiózisban él. Nagy szükség van a helyismeretre, valamint legalább egy profi képzett kutyára is a megtalálásához. Nagyon nehéz tehát a szarvasgombára rálelni megfelelő tudás és kutya nélkül, de a keresésének a rendkívül szigorú szabályozása sem könnyíti meg a gombavadász dolgát - tájékoztatta a szakember a portálunkat.

A borsodszentgyörgyi fiatalember a Napi.hu-nak elmondta azt is, hogy kötelező hatósági jellegű képzésre és vizsgára van szüksége annak, aki szarvasgomba felkutatásával akar foglalkozni. Ráadásul a keresést kizárólag a már említett, a gomba megtalálására képzett, és abból levizsgáztatott kutya segítségével engedélyezik a magyar jogszabályok, mivel az állat kiváló orra képes kiszagolni a triflát a föld alól is. Egyszerre maximum két kutyával lehet gyűjtést végezni, sőt, más állattal vagy állat nélkül egyáltalán nem, hiszen nem ad erre lehetőséget a jogszabály.

Korábban gyakran sertéssel kerestették a szarvasgombát, ami köztudottan a kutyánál is jobb szaglással rendelkezik. A disznó azonban általában élelemként tekint a gombára, és előfordulhat, hogy megeszi azt, vagy megharaphatja a gazdája ujját, amikor próbálja tőle elvenni a triflát. A kutya azonban vadászatnak, játéknak veszi a keresést. A megfelelő képzést követően megmutatja a gazdájának a gomba helyét, amennyiben kéri ki is ássa azt a talajból, továbbá képzéstől függően vannak olyan kutyák is, akik mindezek mellett a szájukban megfogva a gazdi kezébe hozzák a zsákmányukat. A kutya elismerésképpen jutalomfalatban részesül, ami ösztönzi a további kutatásra.
Bari Dániel és Maci kutya, az eb sikeres szarvasgomba-kereső vizsgája  után.
Bari Dániel és Maci kutya, az eb sikeres szarvasgomba-kereső vizsgája után.
Kép: Bari Dániel

Engedély és szerszám is kell

A szabályoknak azonban itt még nincsen vége. A gombázó csak egy speciális, maximum 5 centiméter élszélességű, a jogszabálynak megfelelő ásóeszközt használhat a gomba kiemeléséhez a földből, hogy minél kisebb kárt okozzon a természetnek. A trifla keresése pedig csak a gyűjtési terület erdőgazdálkodói által kiállított írásbeli engedéllyel végezhető, a triflagyűjtés helyéről és időpontjáról pedig az ott vadászatra jogosultakat is értesíteni kell. Ezen túl a gyűjtő köteles gyűjtési napló vezetni a keresés során, valamint az engedélyét és a képzési- és vizsgájáról szóló tanúsítványokat is magánál kell tartania.

A különböző fajokat csak az év bizonyos időszakaiban engedélyezett gyűjteni, és csakis napkelte és napnyugta közötti időpontokban. A szarvasgomba keresése során kiásott úgynevezett fészkeket minden esetben be kell temetni. Védett területek esetén pedig a szedett gomba mennyisége éves szinten szabályozva van, továbbá a fokozottan védett területeken tilos a gyűjtés.

"Szigorú szabályokat követel a föld alatti gombák gyűjtése, és ezt sokan nem vállalják. Ráadásul kevesen ismerik a szarvasgombát még azokon a vidékeken is, ahol megterem. Sokan nem tudják például, hogy a trifla nem alapanyag, hanem fűszerként használják, mivel hő hatására illatát, ízét elveszíti, emiatt határozottan nem ajánlott például megfőzni, vagy megsütni, mint a föld feletti gombákat. Ezen okok miatt is jellemzően nincs kereslet rá a lokális piacokon. De más oka is van amiért nincs jelen a hétköznapi magyar konyhában. Ilyen például az ára. Aki ismeri a szarvasgomba fantasztikus, semmihez nem fogható illatát és ízét az általában tudja, hogy kilónkénti ára jóval magasabb, mint a föld feletti gombáké. A jellegzetes és koncentrált íze miatt az ételek ízesítéséhez viszont pár gramm is elegendő belőle, ami már nem megfizethetetlen a legtöbb ember számára" – mondta a vállalkozó.

A szarvasgomba
A szarvasgomba "fészke" egy borsodszentgyörgyi erdőben, 2020 nyarán.
Kép: Bari Dániel

Aki engedély nélkül szedi, bírságot kap

Bari Dániel szerint a szigorú szabályok, a lokális, elsősorban vidéki piacok szolid kereslete, a trifla ritka előfordulása és a gomba nehézkes felkutatása is sok mindenkit visszatart attól, hogy ennek a gyűjtésével hivatalosan foglalkozzon. Az engedély nélkül gyűjtők pedig nagy büntetésekre számíthatnak ha a hatóság tetten éri őket, ugyanis lopásnak minősül a gomba illegális begyűjtése. Emellett a szarvasgomba jövedelmező értékesítéséhez jó üzleti képesség, kitartás és kiváló minőségű kínálat is szükséges. Összességében ezek lehetnek az okai annak, hogy habár az ózdi járásban van némi fellelhető trifla, 30-40 kilométeres körzetben mégsem ismer más vállalkozót, aki ezzel foglalkozna.

"Budapest legjobb éttermeiben házalok szarvasgombával. Michelin-csillagos étterem is van a vevőim között. Mielőtt a vendéglátóhelyek bezártak a járvány miatt, nem volt olyan, hogy ne adtam volna el a teljes készletemet nekik. Az illatosabb, egészségesebb gombák kilójáért akár 120 ezer forintot is kifizetnek az éttermek. A lezárások után sajnos ideiglenesen megszűnt ez a piac, és mivel helyi kereslete nincs a triflának, maradtak a nagy felvásárlók. Ők ugyan valamivel kevesebbet fizettek a gombáért mint az éttermek, de így is sikerült némi haszonnal zárnunk az évet, mindezért pedig keresztény emberként Jézus Krisztusnak adok hálát. Különösen az ősztől termő Tuber uncinátum Chatin, más néven burgundi szarvasgomba ára jobb, aminek gasztronómiai értéke meghaladja a Tuber aestivum Vittad-ét, amely főleg nyári időszakban terem, de egy fajnak számít az előzővel" - mondta Bari Dániel.

Belevágna a termesztésbe is

A borsodi vállalkozó egyébként a közeljövőben bővíteni szeretné vállalkozását. Szarvasgombának megfelelő területen szeretné megpróbálni, annak erdészeti módszerekkel történő termesztését. Ez egy hosszútávú, de jövedelmező projekt lehet véleménye szerint, hiszen az ilyen erdők a vadak elől elkerítettek, amik gyakran tesznek kárt a triflák telepeiben, valamint gazdagabb lelőhelyeket biztosíthatnak a gyűjtőnek. Bari Dániel elmondta, hogy természetes szarvasgomba-élőhelyekből sajnos egyre kevesebb van az országban, ami a klímaváltozásnak és az erdők kivágásának köszönhető. Egy telepített erdőnek a termőre fordulásához azonban akár tíz év is szükséges lehet, addig azonban több terve is van a vállalkozónak. Falusi vendégház kialakítása mellett szarvasgombázások indítását tervezi turisták számára, akik belekóstolhatnak majd a helyi gasztronómiába is, természetesen egy kis szarvasgombás csavarral a fogásokon.