Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szaúd-Arábia új gazdasági stratégiája rendkívül komoly lehetőségeket kínál a magyar vállalatok számára, ugyanis pont olyan területeken várhatók hatalmas beruházások az országban, amelyek a magyar iparágak erősségei közé tartoznak - véli Szijjártó Péter.

Az első eredmények már most látszódnak, a kormány azonban azon lesz, hogy még több magyar cég számára teremtsen részvételi lehetőséget a királyság piacán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Rijádból az MTI-nek.

A világgazdasági változások és az alternatív, megújuló energiaforrások térnyerése miatt a kőolajban gazdag Szaúd-Arábia olyan, "grandiózus" gazdasági stratégiába kezd, amelynek nyomán az olajtól függetlenül is fenn tudja tartani gazdasági teljesítményét - mondta a miniszter, aki példaként említette a magyar vízügyi technológiák behozatalát említette. Az ezen a téren végrehajtandó beruházások listáját hamarosan véglegesíthetik. Megegyeztek a beruházásvédelmi megállapodás szövegéről, az Eximbank pedig 700 millió dolláros (214 milliárd forint) hitelkeretet nyit a magyar cégek számára.

Szijjártó szerint a két ország hasonlóképpen gondolkodik a határvédelem szükségességéről, a migrációt kiváltó okok megszüntetéséről, az embercsempészet elleni küzdelemről, illetve a vallási szélsőségekkel és a radikalizmussal szembeni fellépés fontosságáról.

A külügyminiszter egyeztet többek között szaúdi kollégájával, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal, valamint a kereskedelmi, a közlekedési, a befektetési, a környezetvédelmi, illetve a vízügyi- és mezőgazdasági miniszterrel is - írta az MTI.