Az alap 2014. március 17-én indult 1 milliárd forintos nettó eszközértékkel, kezdetben kizárólag a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató hálózatában. Majd 2014. május 19-én már az FHB Bank hálózatában, majd 2014. október 1-jén a Takarékbank hálózatában is megkezdődött az alap értékesítése.

Az alapnak indulása óta két, a hazai piacon ismert és nagy szereplővel kell versenyeznie, a 2002 óta működő OTP Ingatlan Alappal és a 2004 óta működő Erste Ingatlan Alappal. Ingatlan befektetési alap értékesítésében korábban kizárólag a Magyar Posta rendelkezett tapasztalattal, az FHB Bank és a Takarékbank ügyfélkörének egy új, korábban nem ismert típusú alap volt - értékelt Biró Gergely, a Diófa Alapkezelő Zrt..vezérigazgatója.

Mindezek ellenére az alap komoly sikert aratott mind az értékesítők, mind a befektetők körében, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az alap vagyona már fennállásának második születésnapján meghaladta a 100 milliárd forintos nettó eszközértéket, amire korábban egyetlen hazai piacon működő alap sem volt képes - az Erste Ingatlan Alap az indulását követő 2 és fél, az OTP Ingatlan Alap 3 és fél év alatt érte el a 100 milliárdot (majd mára az utóbbi nettó eszközértéke kevesebb mint 82 milliárdra apadt).

Kattintson a nagyításért!

Az alap már működésének első évét is nagy sikerrel zárta, vagyona egy év alatt elérte a 34,2 milliárdos nettó eszközértéket, melyből 1,2 milliárdot a 2015 januárjában elindított intézményi sorozat tett ki. A második év értékesítése az első évnél is jobban alakult, mindössze két év alatt az alap vagyona meghaladta a 100 milliárd forintot. A gyors növekedés a versenytársakhoz viszonyítva is egyedülálló volt, hiszen ugyanezen egy éves periódus alatt (2015. március 17. és 2016. március 17. között) az Erste Ingatlan Alap és az OTP Ingatlan Alap együttesen is csak mintegy 51 milliárddal tudta növelni vagyonát a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap 66 milliárdos növekedésével szemben. Az értékesítés magas volumenének köszönhetően vagyonméretben sikerült megelőzni és lehagyni az OTP Ingatlan Alapot, amivel alig két év alatt a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap a második legnagyobb hazai ingatlanalappá vált.

Az alap vagyonának dinamikus növekedése egyben jelentős kihívások elé is állítja az alapkezelőt, ugyanis egy-egy ingatlanbefektetés megvalósítása 3-12 hónapot vesz igénybe, ami megnehezíti az ingatlanfeltöltöttség kívánt szinten való tartását, illetve elérését. A Diófa Alapkezelő ingatlanbefektetési szakemberei az elmúlt két évben számos ingatlan-tranzakciót készítettek elő. A napokban három adásvételi tranzakció zárult aláírással, illetve továbbiak várhatóak a következő néhány hónapban.

A legnagyobb hazai ingatlanalapok adatai
MegnevezésNettó eszközérték (2016. március 12., milliárd Ft)Értékesítés az utóbbi egy évben (milliárd Ft)
Erste Ingatlan Alap276,028,06
Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap102,363,02
OTP Ingatlan Alap82,611,38
Forrás: Bamosz

Tranzakciók előkészítése mellett több esetben a bérlői kör bővítése és a kihasználtság javítása révén sikerült javítani az ingatlanok jövedelmezőségét. A Diófa Alapkezelő - az alap befektetési politikájával összhangban - kereskedelmi és logisztikai ingatlanokra, illetve irodaházakra egyaránt befektetési célpontként tekint. Az alap - aktív értékesítésének köszönhetően - még magas likvid állománnyal rendelkezik, így az alapkezelő jelenlegi elsődleges célja a minőségi ingatlan és bérlői állomány kiépítése - közölte Bíró. Cél, hogy az alap portfóliója megfelelően diverzifikált legyen, így egyaránt keresik a magasabb likviditású, kisebb értékű kiskereskedelmi ingatlanokat, de a nagyobb értékű, jó hozamtermelő potenciállal rendelkező irodaházakat is.

Az alapkezelő 2014-től kezdődően a hazai ingatlanbefektetési piac egyik legaktívabb szereplőjévé vált, amit jól bizonyít, hogy alig egy év alatt nyolc jelentős ingatlan-tranzakciót sikerült lezárnia, (többek közt olyan neves ingatlanok megvásárlásával, mint a Green House Irodaház - képünkön), aminek köszönhetően 2015 végre tizenkettőre növelte a bérbeadható ingatlanok számát és mintegy 53 ezer négyzetméterrel, 116 ezer négyzetméterre a bérbe adható terület nagyságát. A bérlők száma egy év alatt 51-gyel nőtt, így jelenleg összesen 75 bérlő található az ingatlanokban.

A Diófa Alapkezelő a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap számára 2014-ben vásárolta meg az első irodaházat, a Buda Business Centert, aminek kihasználtságát 2015-ben 100 százalékra növelte. A 2015-ös év legnagyobb tranzakciójának az Infopark E épületének megvásárlása volt, amelynek köszönhetően újabb magas minőségű, A kategóriás irodaházzal bővült az alap portfóliója. Szintén 2015-ben valósította meg az alapkezelő az első logisztikai ingatlantranzakcióját, amelynek a haszonélvezői szintén a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap befektetői lettek. Új ingatlanok vásárlása mellett az alapkezelő jelentős energiákat fordít a meglévő ingatlanok fejlesztésére, új bérlők bevonzására és a meglévők megtartására is, aminek köszönhetően 2015-ben jelentősen javult több kiskereskedelmi ingatlan bérbe adottsága, és ezzel hozamtermelő képessége is.