Van jövője a magyarországi dohányiparnak, az évszázados hagyományra visszatekintő tevékenységből pedig komoly adóbevétele származik a mindenkori pénzügyminisztériumnak - mondta Veres János, a szaktárca vezetője szombaton a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt. beruházásának átadásán az MTI-nek. A tudósítás szerint a miniszter a dohányfogyasztáshoz kapcsolódó állami, társadalmi kiadásokról nem beszélt.   
   
A költségvetés több mint 100 millió forinttal támogatta a projektet, amelynek segítségével versenyképessé válik a dohánygyár a multinacionális cégekkel. A technológiai korszerűsítéssel a vállalat több terméket tud majd értékesíteni bel- és külföldön, így megerősödik a piacon, stabilabbá, biztosabbá válnak a munkahelyek is.

A dohánygyár fontos foglalkoztató a térségben - tette hozzá a pénzügyminiszter. Úgy fogalmazott, hogy a világgazdasági válság idején felértékelődik egy ilyen beruházás szerepe, és a források a magyarországi ipari, logisztikai, kereskedelmi tevékenységek megújításának támogatására fordíthatók.


A 100 éves termelési hagyomány Sátoraljaújhelyen egy fontos szellemi bázisra épül, és ezzel párosulhat a fejlesztési beruházás révén a korszerű technológia is - mondta.

Hozzátette: a dohányipar termékei jövedéki termékek, amelyeket szigorú feltételeknek megfelelően gyártanak, és ebből jelentős bevétele származik a költségvetésnek. Az ország természeti, történelmi és fogyasztási szokásainak figyelemvételével támogatja a kormány a dohányipart, és ezt az álláspontját képviseli az Európai Unióban is. A dohánytermékek adóztatását érintően a következő időszakban szigorítások várhatók, épp ezért fontos, legyen egy átmeneti időszak, hogy a gazdaság szereplői alkalmazkodni tudjanak a megváltozó viszonyokhoz - emelte ki a tárca vezetője.


Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója elmondta: a komplex technológiai fejlesztés részeként beszereztek egy dohányvágat-keverő gépsort, vertikális szárítót, kialakították a zárt láncolatú osztályozót, illetve infrastruktúrát korszerűsítettek, és a fennmaradó pénzösszegből erősítik az export növeléséhez szükséges marketingtevékenységet.

A több mint 100 milliós fejlesztési program egy hosszabb fejlesztési periódus része, csak az elmúlt évben 700 milliót fordítottak fejlesztésekre az 500 főt foglalkoztató gyárban. 2003 és 2007 között pedig 3 milliárd forintnyi beruházás valósult meg a cégnél.