A berendezések becsült ellenértéke nettó 119 millió forint volt, a nyertes 100,7 millió forintért vállalta azok leszállítását. Az ajánlatkérő augusztus 10-én meg is kötötte a szerződést. Indult még a tenderen a Pelyhe Kft. is.

Mint a Napi.hu beszámolt róla: a 22 berendezésből 19 hálózati árammal, míg a tó közepén lévő három, napelemmel működik. Az utóbbiak bójára, vagy pedig oszlopra szerelendők. Mindkét típusnak legalább 5 kilométerről kell látszani (nappali fényviszonyok mellett), állniuk kell az óránként 170 kilométeres szelet, legalább 50 ezer órán át kell működniük, és nem lehetnek nehezebbek 50 kilogrammnál.

Az új viharjelzőket az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza.

A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület honlapján szereplő információ szerint a szervezet 35 éve tevékenykedik. Közösségi, közhasznú segélyhívó- és nautikai információs rendszereket épít, üzemeltet, és ezekkel szolgáltatásokat nyújt.

Ezeket a feladatokat - közhasznú szervezetként - a kormányzati szervekkel, illetve azok szervezeteivel együttműködésben látja el, segítve az állami szféra munkáját. Rádiós, viharjelző és mikrohullámú rendszereket üzemeltet a Balatonnál, továbbá a Tiszán és a Dunán. A munkatársai 24 órás ügyeletet tartanak.