Nemcsak a közszolgálati médiumok hirdetési felületeinek értékesítését szervezi ki 2015-től a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), hanem rendezvényeinek szervezését is a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt. Az alap közbeszerzési felhívásából kiderül, hogy a teljes lebonyolítást külsősökre bíznák: "az MTVA részére szervezett külső megjelenések, ünnepségek, rendezvények, konferenciák, valamint más lakossági marketing célú és kulturális rendezvények, ünnepségek megvalósításához szükséges teljes körű rendezvényszervezési feladatok és kiegészítő szolgáltatások" ellátására keresnek partner(eke)t. A kiegészítő szolgáltatások része a rendezvényhelyszín "leszervezése", a személyzeti (hostess) és catering szolgáltatások, a műszaki tervezés és kivitelezés, a rendezvénybiztosítás, a rendezvénykellékek és rendezvénydekoráció tervezése, kivitelezése.

A közmédiumokat működtető MTVA eddig nagyrészt házon belül intézte a rendezvényszervezést. Az alap 2012 októberében adott ki közleményt arról, hogy az MTVA és az adók arculatának megújítása után "folytatódik a közmédia megújulása", ennek része volt az is, hogy újonnan létrehoztak egy rendezvény és protokoll irodát.

Az MTVA rendezvényeihez kapcsolódóan kiegészítő feladatokra adott csak külsősöknek megbízást, például 2014 szeptemberében a "Közmédia napja 2014" rendezvény (képünkön) egyes helyszínein a hangosító eszközök bérlésére, üzemeltetésére kötött szerződést a PDF Production Kft. -vel közel nettó ötmillió forintért, a "Szimfonik Live 2014" koncert rendezvénytechnikai szolgáltatására, eszközök és szakemberek biztosítására pedig az Omega Trading Kft.-vel, nettó 18,5 millió forintért.

Három céggel tárgyalnak

A közbeszerzés nyertesével két évre, nettó 285 millió forint plusz áfa összegben köt keretszerződést az MTVA. A tárgyalásos közbeszerzési eljárásra február 16-ig jelentkezhetnek a rendezvényszervezők - közülük azonban csak hármat választ ki az MTVA, akik bejutnak márciusban a második, tárgyalásos szakaszba, s tehetnek végső ajánlatot. A munkára részenként nem, csak egyben lehet ajánlatot tenni.

A nyertes ajánlattevő feladatai:

  • az adott rendezvény helyszínének biztosával összefüggő szervezési feladatok ellátása
  • személyzeti szolgáltatás és koordináció
  • műszaki tervezés és kivitelezés, a rendezvény befejezését követően a rendezvényhelyszín eredeti állapotának helyreállítása
  • rendezvénybiztosítási tervezés és kivitelezés
  • catering-szolgáltatások ellátása
  • rendezvénykellékek és rendezvénydekoráció tervezése és kivitelezése

A cég feladata lesz a rendezvény technikai-, műszaki- és logisztikai kivitelezése. Az események között lesz szabadtéri, közterületi, lakossági rendezvény, egyesek részeként ünnepi megemlékezésre, illetve állami/kormányzati protokoll eseményre is sor kerül, s lesz olyan rendezvénysorozat is, amelynek részeként legalább öt önálló eseményt kell megvalósítani.

Nagy falat a hirdetési felületek értékesítése

Folyamatban van az MTVA azon közbeszerzése is, amit a közszolgálati műsorszolgáltatók hirdetési felületeinek tartalomfejlesztésével és értékesítésével összefüggő tevékenységek ellátására írt ki decemberben. A hirdetési felületek értékesítéséből legalább évi 2 milliárd forint plusz áfa bevételt várnak.

Szigorú pályázati feltételek

Azok a cégek pályázhatnak, amelyek rendelkeznek rendezvényszervezésből - a műszaki előkészítéssel és lebonyolítással együtt - 140 milliós forintos éves nettó árbevétellel az előző két üzleti évben (új vállalkozás estén 130 milliós bevétellel). Kulturális és/vagy nemzeti rendezvények biztosításából és hostess szolgáltatásból legalább 60 milliós, míg catering szolgáltatásból 80 milliós árbevétel kell.

Több konkrét rendezvényszervezési referenciát is kérnek a pályázóktól, ezek között többek közt kell lennie (az elmúlt három évben) legalább egy 5000 részvevőt meghaladó és egy 12 000 főt meghaladó szabadtéri, közterületi eseménynek, valamint be kell mutatni két olyan rendezvényt is, amelynek részeként ünnepi megemlékezésre vagy állami/kormányzati protokoll eseményre is sor került, és ezeken védett személyek is részt vettek (köztársasági elnök, miniszterelnök, Alkotmánybíróság elnöke, Kúria elnöke, legfőbb ügyész, ÁSZ-elnök).