A nyílt közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A munkát az európai uniós támogatású Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében finanszírozzák, a teljes támogatási összeg 3 milliárd forint.

A kivitelezéssel érintett területen a műemlék épületek (terek, térkapcsolatok, közlekedési útvonalak, nyílásrendszerek) tudományos kutatásokkal alátámasztott felújítása, helyreállítása a cél. Figyelembe kell venni a mai korszerű igényeket, létrehozva egy gazdaságosan és biztonságosan üzemeltethető múzeum-együttest.

Az épületegyüttes vendégbejárata a Pandúrházaknál kap helyet. Az Öregkastély földszint-emelet-padlástér felépítésű, alápincézett épület. Az épületben minimális beavatkozás történik. A Széchenyi-szárny alápincézett, földszint, emelet és tetőtér kialakítású épület. A padlástér nincs hasznosítva, csak egy gépészeti "doboz" található benne. Az épületszárnyban elbontásra kerülnek az utólagosan beépített kiszolgáló helyiségek.

A Virágház reprezentatív tér, amely alapvetően időszaki, kortárs kiállítótérként, és rendezvényteremként is funkcionálhat.

A ZÁÉV-val és a FÉSZ-szel szeptember 29-én kötött szerződést az ajánlatkérő. Indult még a tenderen az EB Hungary Invest Kft., a Swietelsky Magyarország Kft. és a mosonmagyaróvári Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. is.