Lezárult az a tranzakció, mellyel a svájci központtal működő európai energiavállalat, a MET Csoport egy 60 megawattos (MW) szélerőmű 100 százalékos tulajdonrészét vásárolta meg - írta közleményében a MET. A Grupo Enhol spanyol cégtől felvásárlással megszerzett üzlettel a magyar MET bulgáriai szélerőmű-kapacitása 102 MW-ra bővült.

A MET Csoport a részvény-adásvételi szerződést még 2021. július 30-án írta alá a Grupo Enhol megújuló energiatermelőkre szakosodott – családi tulajdonban lévő – vállalattal, megvásárolva ezáltal a Nyugat-Bulgáriában, a Fekete-tenger partján található Suvorovo Wind Park-ot. A tranzakció mostanra, 2021. december 15-én zárult.

A Bulgária teljes szélerőmű-kapacitásának 8,5 százalékát képviselő Suvorovo Wind Park 30 darab, egyenként 2 MW teljesítményre képes Gamesa G90-es szélturbinából áll. A szélpark évente 120 GWh (gigawattóra) villamosenergiát termel, ami lokálisan mintegy 38 ezer háztartás éves áramszükségletével egyenértékű.

A cég közleménye szerint a tranzakció egy újabb fontos lépés a MET megújuló stratégiájának megvalósítása érdekében; a vállalat 2023-ig Kelet-Közép-Európában 500 MW megújuló energiás portfólió létrehozásán dolgozik. Korábban megírtuk, hogy mielőtt a cégcsoport Bulgáriában megvásárolt egy 42 MW méretű szélerőművet, Szerbiában beszállt egy 100 MW-ot meghaladó méretű szélerőmű építési projektbe is.