Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MET Csoport részvény-adásvételi szerződést írt alá október 12-én az Enel Green Power-rel, az Enel Csoport megújulókra szakosodott leányvállalatával, amelynek keretében megveszi az Északkelet-Bulgáriában lévő, Kavarna közelében működő, 42 megawattos szélparkját. A tranzakció várhatóan 2020. végéig zárul.

Bulgária ötödik legnagyobb szélerőműve - amely Shabla és Kamen Bryag településeken található - 14 darab Vestas-V90-es, egyenként három megawattos szélturbinából áll. A 2010 óta működő szélpark termelése több, mint 30 ezer háztartás villamosenergia-ellátásához elegendő. A megújuló áramtermelés kelet-közép-európai növekedésére a MET üzleti stratégiája központi elemeként tekint, és ugyancsak támogatja a konvencionális termelők felől a megújulók irányába mutató európai energiaátmenetet.

"Ez a tranzakció egyértelműen jelzi, hogy a MET Csoport megvalósítja a jelentős megújuló portfólió kialakítását célzó integrált stratégiáját a kelet-közép-európai térségben" - mondta a bejelentés hátteréül Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója. Hozzátette: a MET célja egy "olyan, földrajzilag is diverzifikált eszközportfóliót létrehozni az áramtermelés és az energetikai infrastruktúra területén, amelyben a megújuló energiaforrások fontos szerepet kapnak.

Kép: Reuters

Lakatos Benjámin elmondta az is, hogy meggyőződése szerint a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése a helyes irány, és a MET ezzel hatékonyan tudja támogatni az energiapiac fejlődését a karbonsemlegesség felé.