Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elbukott a sármelléki reptér felszámolása, a vevő ugyanis nem fizetett határidőre. A Napi.hu értesülései szerint ugyan a bánatpénznek számító 30 millió forintot már korábban átutalták, de a foglalónak minősülő összeget már nem teljesítették a tegnapi határidőig a brit befektetők. Ezért a felszámoló Vectigalis Zrt. kénytelen új pályázatot kiírni a reptér üzemeltetésére alapított két cégre.

A nem-fizetés részleteiről a felszámoló részletes információt nem adott, a vevőt képviselő Linusz Imrét viszont elértük. Ő elismerte, hogy  továbbra is meg kívánják vásárolni a repteret működtető cégeket. Linusz ennél bővebben nem akart kitérni a részletekre, de azt ígérte a jövő héten részletesen ismerteti a befektető terveit.

A Héviz-Balaton Airport néven futó regionális repteret négy éven át nem tudták eladni. A legutolsó pályázatra  egy brit és egy magyar cég jelentkezett. Az előbbi nevében Linusz Imre tett ajánlatot, míg az utóbbi cég, a SGH Aviation Kft. Széles Gábor milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozik.

A felszámoló egy ártárgyalást követően 800 millió forintos vételáron a brit befektetőt hirdette ki győztesnek, miután Széles  600 milliót ajánlott.  A felszámoló  nem a repteret pályáztatta meg  - ez ugyanis a sármelléki és zalavári önkormányzat tulajdonában van, hanem  sármelléki reptér eszközeit, amelyek  a FB Aviation Kft.-hez és a Cape Clear Aviation Kft.-hez tartoztak. (A Cape Clear Aviation Kft. 2009-ben került felszámolás alá, az FB Airport Kft. pedig 2011-ben.)

A korszerű regionális repteret jelenleg a hévízi önkormányzat cége, a Hévíz-Balaton Airport Kft. működteti. Az utasforgalom 2007-ben és 2008-ban érte el eddigi maximumát. Az akkori 110 ezer utas helyett idén várhatóan 35 ezer turistát fogadnak.