A Portfolio.hu szemlézte azt a Heves Megyei Hírlapnak adott interjút, aminek a legerősebb állítása, hogy a Mátrai Erőmű jövője sínre van téve. Oravecz Zsolt, a Mátrai Erőmű vezérigazgatója a gazdasági portál kedden este élesített lapszemlés cikke szerint aznap nyilatkozott a megyei lapnak, de a heol.hu weboldalán ez az interjú még másnap, szerdán délelőtt sem volt megtalálható. A cég vezetője elárulta, hogy a Mátrai Erőmű szerepe a hazai villamosenergia-ellátásban a következő 4-5 évben kiemelten fontos elem lesz, és az új vezetés a jövőt az 500 megawattos gázturbinás egység és a nagy teljesítményű napelempark megépítésében és működtetésében látja.

Oravecz Zsolt szerint fontos, hogy az erőmű továbbra is elégessen évente 30 ezer tonna válogatott hulladékot, és az is, hogy a vállalat működésében, a hatékonység érdekében “az első kiigazításokat már megtették”. A kivonatolt interjúszövegből az látszik, hogy a Mátrai Erőmű modernizációját az új gázturbinás egység 2025-re történő megépítése jelentené a leginkább. Ám ennek elméleti, de engedélyezési előkészületei sem ismertek; ahhoz képest nem ismert érdemi változás, hogy, mint korábban megírtuk: ha a szerkezetátalakításhoz szükséges pénz már most megvolna, a gázerőművi átépítés engedélyezése, a tervezés, az építkezés és a rendszerbe állítás akkor is 4-5 évnyi munkát jelentene.

De a modernizáció részének tekintik a hulladékművet, a nagy teljesítményű (a majdan rekultiválandó meddőhányókra és bányaterületekre telepítendő) napelemparkokat, valamint a hidrogéngazdaság kiépítését. Utóbbiról sem tudni semmit - már azon túl, hogy a korábban Brüsszelnek is bemutatott fejlesztési tervekhez képest az akkumulátoros energiatárolást váltaná fel az MVM hidrogénnel; a fogalom bekerült az energia és klímastratégiába, de ez ügyben az érintett iparági szereplőkkel a kormány csupán az első tapogatózásig jutott még csak el. Ezzel együtt is igaz, hogy az Európai Unió tavaly úgy döntött, hogy kiemelt projektként kezeli a zöldhidrogén iparág felfuttatását.

Az erőmű első embere 2025 után is szeretne minden akkori munkavállalónak munkát adni, de mint mondta: a megváltozott helyzetben a megfelelően képzett vagy továbbképzett és ambíciózus dolgozókra számít.