Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Valami feketére festette a patakot a Mátrai Erőmű közelében. A  24.hu riportja leírja, hogyan észlelték a jelenséget a Tarnán, ahol megjelentek a haltetemek is, és hogyan maszatolnak a hatóságok a vizsgálati eredméynek nem közlésével; ahogyan az egyik érintett település polgármestere mondta "annyira nem segítőkészek".

Az érintett térségben 40 ezer ember lakik, magyarázat helyett eddig nekik is, a helyi polgármestereknek is annyival kell beérniük, hogy ne fürödjenek, ne horgásszanak a szennyezett vízben.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint az ügyben a vízügyi és katasztrófavédelmi hatóságok, valamint a kormányhivatal megkezdte a vizsgálatokat, elzárták a szennyezés további bekerülésének útját, és friss vízzel hígítják az érintett patakok vizét. "Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság a Bene-patakon és Tarna-patakon III. vízminőség-készültségi fokozatot rendelt el. A lakosságra nézve a kialakult helyzet nem jelent veszélyt, természetesen az elhullott állatok nem fogyaszthatóak, azok eltávolítása folyamatos" - közölte a hivatal.

Az utóbbi 15 évben horgászparadicsommá vált Tarnát Jászdózsánál teljes a pusztulás. A helyi polgármester szerint a több hullámban levonuló szennyezés a legtöbb halfajtát egyszerűen kiírtotta a vízből, így az már biztosnak látszik, hogy ha sikerül is megtalálni és teljesen semlegesíteni is a szennyező anyagot, a korábbi biológiai egyensúly újbóli létrejöttéhez 10-15 évre lesz szükség.

A helyiek szerint a legvalószínűbb, hogy markazi tározótóból került a szennyezés a Bene patakba. Úgy, hogy Detk felett egyesül a Bene és Nyiget patak és utóbbi a Mátrai Erőmű hűtőtavából ered. Nem hivatalos információk szerint a katasztrófavédelem több cégnél is kutakodott a Mátrai Erőmű 230 hektáros ipari parkjában. Itt több tucat vállalkozás működik.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó erőmű a vizsgálatok lezárultáig nem kívánta kommentálni a feltételezést, hogy köze lehetne a halpusztuláshoz. Azt, hogy ki, mivel szennyezte el a patakot, illetve a azon keresztül a Tarnát, további vizsgálatoknak kellene kiderítenie.