Tucatnyi különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A tételek az elmúlt hónapokban zajlott ásványvíz célellenőrzés során akadtak fenn a hatóság szűrőjén - áll a NÉBIH közleményében.

Az üzletláncok - együttműködve a hatósággal - az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról. A tételeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni. (Frissítés: időközben megtudtuk, mennyire veszélyesek a szóban forgó vizek és azt is, hogyan szennyeződhettek el - részletekért kattintson ide!)

Jellemzően saját márkás, olcsó vizekről van szó - ha érdekli, hogy mitől lehet olcsó egy ásványvíz, kattintson ide!

Frissítés: megszólalt a Lidl

A Lidl Magyarország kiemelt figyelemmel kezeli a termékeinek minőségét és az élelmiszerbiztonságot, ezért a továbbiakban az előírásokon felüli, fokozott ellenőrzést vezet be az ásványvizek forgalomba kerülésének tekintetében - közölte a társaság kora délután.

A Lidl a Nébih vizsgálata alapján az érintett ásványvizeket a hatósággal együttműködve haladéktalanul levette a polcairól. A cég arra kéri vásárlóit, amennyiben az érintett termékekből vásároltak, azt vigyék vissza bármelyik üzletükbe, a vételárát megtérítik.

A nitritionok jelenléte az ivóvízben fekáliás szennyeződésre utalhat (forrás), a határérték 0,1 mg/liter. Pseudomonas aeruginosa (ebből semennyi nem lehet az ásványvízben) gyakori baktérium, megtalálható a talajban, vizekben, növényekben, állatokban és emberekben egyaránt - olvasható az mrns.hu cikkében. Egészséges embereket ritkán betegít meg, betegséget olyanoknál okoz, akiknek valamilyen okból meggyengült az immunrendszere, és ez teszi ezt a baktériumot olyan nagy közegészségügyi fenyegetéssé. Leginkább a cisztás fibrózisban szenvedő betegek tüdejének megfertőzéséről ismert, megtelepszik a betegek légutainak nyálkahártyáján.

A Lidlnél és a Sparnál 2012. januárjában már több tétel, a csányi székhelyű Aqua-Pet Italgyártó és Kereskedelmi Kft. palackozó üzem által gyártott, saját márkás ásványvizet kellett kivonni a forgalomból, mert a termékek a fekáliás szennyeződésre utaló coliform baktériummal voltak szennyezettek a Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága szerint. Az itt elérhető lista alapján úgy tűnik, az itt palackozott, a csányi Pannon-Aqua kútból származó vizekkel ismét gond lehetett, de nem csak velük. A képhez az is hozzátartozik, hogy a Pet-Pack Kft. forgalmazza a csányi Pannon-Aqua márkanéven futó vizeket, legalábbis ez a cég jegyzi a pannonaqua.hu weboldalt. A két cég közötti kapocs Mackiewicz Maciej Marek svájci lakos, aki a Céginfo.hu szerint mindkét társaságnál ügyvezető.

A listán szereplő aldis Zafírt és a Mizsét a lajosmizsei Magyarvíz Kft. jegyzi. A cég a honlapján arról számol be, hogy az AC Nielsen piackutatási adatai alapján ők adták el a 2014. január-július időszakban, illetve júliusban  a legtöbb ásványvizet mennyiség tekintetében. A Mizse a második legismertebb márka a hazai ásványvizek között és minden harmadik vásárló Mizsét tesz a kosarába. A 30 legnépszerűbb termék közé 7 termékük is bekerült, köztük a Mizse 1,5 és 2 literes termékek, a Primavera 2 literesek és a Zafír 1,5 literes ásványvíz.

A NÉBIH honlapja akadozva érhető csak el, így röviden összefoglaljuk a táblázat lényegét: a One Euro Store Kft. budapesti Retek utcai üzletében 1,5 literes szénsavmentes Pannon-Aquákat, a Lidltől 1,5 literes szénsavmentes Saguaro Pannon-Aquákat és 1,5 literes Saguaro Mizse vizeket, az Alditól pedig Aquitas Zafir szénsavmentes, szén-dioxiddal dúsított és szén-dioxiddal enyhén dúsított 1,5 literes vizeket vontak vissza.

Forrás: NÉBIH