A Szép-kártya vonatkozó kormányrendelet szerint a feltöltést követő második év május 31. után a szolgáltató az ilyen régebbi egyenleg terhére maximum havi 3 százalék költséget érvényesíthet - emlékeztet Fata László juttatási szakértő.

Eszerint az ilyen 2020-ban vagy azelőtt feltöltött egyenlegek továbbra is elérhetőek lennének, de az értékük folyamatosan csökkenhet.

Nagy segítség volt a felhasználóknak már tavaly, hogy érkezett egy módosító Kormányrendelet, mely szerint a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig a pénzforgalmi szolgáltató a Szép-kártyára juttatásként átutalt, fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére a munkavállalóval szemben ilyen fenti díjat nem számíthat fel.

Így a veszélyhelyzetet követően lenne még nagyjából 2 hónapja az érintetteknek, hogy elköltsék a kártyán lévő régebbi egyenlegüket.

Ez a mentesség 2022. május 31-én lejárna. 2022. május 26-án azonban megjelent egy új Kormányrendelet, mely június 1-től továbbra is érvényben tartja a korábbi mentesítő szabályokat.

Így június elején még nem kezdődik el az a 60 nap melynek lejártát követően számítani kellene a régi egyenlegeknél a szolgáltatói költségek levonására. Az élelmiszer boltokban is felhasználható kártyával valószínű lesz lehetősége minden érintett kártya tulajdonosoknak, hogy elköltse 2020-ban vagy korábban kapott juttatásait - írja Fata László.