Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly szenteste előtt egy nappal jelentette be, hogy  2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig, azaz négy teljes hónapon keresztül mindegyik Széchenyi Pihenőkártya (Szép-kártya) minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert vásárolni, ám ehhez a boltoknak is biztosítaniuk kell a plasztik elfogadását - emlékeztet a portál.

A Szép-kártya elfogadás azonban lényegesen drágább a normál bankkártya elfogadásnál (3,6 százalékos jutalékkal jár), másrészt adminisztratív és technikai feladatokkal is jár, így nem teljesen egyértelmű, hogy mindenkinek biztosan megéri a kártya elfogadására pénzt és időt szánnia.

Egyszerűsített szerződés

A friss közlönyben ugyanakkor egy fontos könnyítés szerepel, mely nagyban megkönnyítheti az adminisztratív terheket és a kártyaelfogadókkal történő szerződéskötést, ha az adott boltban már eddig is elfogadtak kártyát.

Az új kormányrendelet szerint ugyanis a kártyaelfogadást biztosító pénzforgalmi szolgáltató, vagy a kereskedő és a pénzforgalmi szolgáltató ellenőrző befolyást gyakorló anyavállalata (mivel a Szép-kártya kibocsátók legtöbbször a bankok leányai) között

létrejöhet egyszerűsített módon a szerződés a Szép-kártya elfogadása, ha egyéb kártyás elfogadására irányuló szerződés korábban már írásban megkötésre került.

Ebben az esetben a Széchenyi Pihenőkártya elfogadására vonatkozó szerződés érvényesen létrejöhet a pénzforgalmi szolgáltató által a kereskedő számára postai úton megküldött vagy elektronikus úton elérhetővé tett szerződéses ajánlat kereskedő általi elfogadásával - olvasható a rendeletben.

További fontos kiegészítés, hogy e „szerződéses ajánlat elfogadott az ajánlat postai úton történő megküldését vagy az elektronikus úton történő elérhetővé tételt követő 8. napon abban az esetben is, ha a kereskedő a szerződést az ajánlat postai úton történő megküldését vagy az elektronikus úton történő elérhetővé tételt követő 8. napon belül írásban nem utasítja vissza”.