Az államnál olcsóbban tudta finanszírozni magát a legutóbbi jelzáloglevél-kibocsátásnál az Erste Jelzálogbank - mondta Kármán András az Erste Jelzálogbank és az Erste Lakástakarékpénztár vezetője. A kedvező piaci körülmények miatt várhatóan 5 és 10 éves futamidőkön még többször kijönnek a piacra idén, a következő aukció májusban várható.

Az Erste Lakástakarékpénztárnál 41 százalékkal nőtt az új betétek volumene 2017-be, így portfóliószinten 10 százalék körül járnak a négyszereplős piacon. Tavaly 44 ezer új ügyfél érkezett, az új szerződések átlagos futamideje 7 év fölé nőtt. A teljes állomány 120 ezer szerződés, a betétállomány 60 milliárd forint körül jár, az átlagos megtakarítási összeg pedig 19 ezer forintra emelkedett. Az éves lakáscélú kiutalások összértéke elérte a 10 milliárd forintot.

Dübörög a jelzálogpiac

Tíz év után a válság előtti szint környékén van a magyarországi ingatlanpiac: a 2008-as 160 ezres lakástranzakciós számot sikerült újra megismételni tavaly - fogalmazott Harmati László a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. Így ha idén is folytatódik a növekedés, elérhető a 2007-es 191 ezres szám megismétlése (igaz, még mindig messze a valaha volt csúcsév 245 ezres száma). A piac gyorsan nő, 708 milliárd forint volt a folyósítás a múlt év egészében, ez 35 százalékkal nagyobb a 2016-osnál - idén pedig Harmati szerint 850-860 milliárd várható.

Az Erste a piac fölött ütemben, 40 százalékos növekedést produkált 2017-ben, így ma már stabilan két számjegyű a piaci súlya. A banknál ma már 85 százalék feletti a fix kamatozású konstrukciók aránya. Az MNB által peferált fogyasztóbarát hitelek harmadát az Erste folyósította. A bank idén 30 százalékos bővülést céloz meg.

A személyi kölcsönök is jól mennek

A személyi hitelezés is látványosan bővül: a piac tavaly 44 százalékkal, 306 milliárd forintra emelkedett - az Erste is a piaccal együtt nőtt. Idén a szegmens mérete 385 milliárdra bővülhet a piac Harmati szerint. (A kilátások kapcsán érdemes hozzátenni, hogy a szlovák piac a magyar két és félszeresére rúg.)

A banknál hamarosan, még az első félévben elérhető lesz a teljesen digitális igénylés és hitelfelvétel. Emellett idén az értékesítésben nyitnak a külső ügynökök felé is.

Kép forrása: Erste Bank.