Ebbe a bankba gyűjtenék össze a többi bankból a kétes értékű kereskedelmi jelzáloghitelt és a jelzáloggal megterhelt elárverezett ingatlanokat.

Nagy szerint egy ilyen bank létrehozása a hiteleken keletkezett veszteségek realizálására kényszerítené a többi bankot. Ennek már régen meg kellett volna történnie, mert így források szabadultak volna fel a hitelezés élénkítéséhez.

Az MNB ügyvezető igazgatója arra számít, hamarosan 3-4 bank kivonul a magyar piacról, de konkrétan nem nevezett meg egyet se.

(Képünk illusztráció.)

A nemteljesítő ráta (npl) a következő években ugyanis a mostani helyzet alapján várhatóan 19 százalékon beragad. A banki rossz portfólióban jelentős a régóta bedőlt hitelek aránya, amelyben meghatározó a projekthitelek részesedése. A kilátásokat az is rontja, hogy európai összehasonlításban magas a hazai irodapiac kihasználatlansága. Ahogy Vonnák Balázs, az MNB Pénzügyi rendszerek elemzése igazgatóság vezetője májusban fogalmazott: összességében olyan a szituáció, amikor a gazdaságpolitikának be kell avatkoznia, a probléma megoldása vagy a koordinálás végett. Szavai szerint "ha rá tudnánk venni a bankrendszert, hogy a rossz portfólió miatti veszteséget teljes egészében realizálódjon, akkor után könnyebb lenne a növekedés".