Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szerencsejáték Zrt. március 18-án két szerződést is kötött a 4iG-vel: az Office-rendszer számítási kapacitásainak bővítésére 52,6 millió forintot, hardver elemek, switchek cseréje jogcímen pedig 46,6 millió forintot fizetnek az informatikai vállalatnak.

Májusban egy 100,8 milliós szerződést ütöttek nyélbe, amelynek tárgya: Middleware bevezetés-pilot projekt számára hardver infrastruktúra fejlesztése.

Júniusban egy kisebb összeget, 25,3 millió forintot fizettek licencek megújítására.

Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt több mint 225 millió forint értékben szerződött a cég. Emellett idén januárban tűzfal beszerzésére 94,2 millió, "infrastruktúra elemek" beszerzésére 8,7 millió és rendszer frissítési szakértői támogatásra 49 millió forintot fizettek ki. Vagyis a 2020-as együttműködés az első félév végéig 377 millió forintot hozott a közbeszerzéseken sikeres informatikai vállalatnak.

Jól ment a cégnek az első félévben

Jászai Gellért cége nagyon válságállónak bizonyult az első félévben. A bevétel csaknem 40, az üzemi eredmény nem egészen 35 százalékkal emelkedett. Bevétele 20,2 milliárd forint lett 774 millió forint adózott eredmény mellett. A járványhelyzet ellenére a cégcsoport munkavállalói állománya is megugrott, június 30-án a foglalkoztatottak száma elérte a 644 főt.

A tőzsdei cég a pénteken közzétett jelentésben 20,8 milliárd forintnyi megrendelésállományról is beszámolt, amelyek teljesítése még az idei évben esedékes.

A 4iG-nek július óta Jászai Gellért a többségi tulajdonosa, akinek KZF nevű cége átvette a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global összes, 10,29 százaléknyi részvényét és a Konzum Magántőkealap szintén összes, 12,01 százaléknyi tulajdonrészét.

A közbeszerzéseken jól szereplő cég csillaga akkor kezdett felívelni, amikor Mészáros Lőrinc cégébe olvadt 2018 nyarán. A 4iG legjelentősebb akvizíciója a T-Systems megvásárlása lett volna, de az ügylet meghiúsult, ma már más nagyszabású projekteket tervez. A 4iG az állami Antenna Hungária Zrt.-vel közös céget alapított, amely a szándékuk szerint Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját állítja majd Föld körüli pályára, és üzemelteti azt hosszútávon. "A 4iG stratégiai célja, hogy Magyarország mellett a közép-kelet-európai régió vezető informatikai és infokommunikációs vállalatává váljon, illetve a meghatározó pozíciókat építsen ki a távközlési szektorban" - közölte a cég.

A két cég együttműködése nem új: a 24.hu tavaly tavasszal írt arról, hogy a két cég 388 millió forint értékben kötött szerződést egymással.