Az előző hetekben az eper átlagos 365 forinttal volt magasabb, mint az elmúlt évek adott heti kilónkénti átlagárai, így idén várhatóan 1000-1100 lesz a legolcsóbb napokon, a nagybani piacon - derül ki a Magro.hu szamóca áráról szóló összefoglaló cikkéből.

A portál szerint 2013 és 2016 között általában a 16. héten 1830 forintos kilónkénti áron jelent meg a földieper. A legolcsóbban körülbelül a 22-23. héten lehetett megvásárolni a gyümölcsöt. Ilyenkor átlagosan 731 forintba került.

Idén a drágulás főként az időjárási szélsőségek eredménye. A tél a szokásosnál hidegebb és elhúzódóbb volt, mint az elmúlt években. A fagy sok tövet megölt, majd problémát okozott az is, hogy még áprilisban is havazott az idén. Azok a növények, amelyek nem pusztultak el a gyökerek megóvására törekedtek ahelyett, hogy virágokat növesztettek volna.

Magyarországon az idén várhatóan mintegy 30 százalékkal kevesebb szamóca terem a fagyok okozta károk miatt - ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken. Beszámolójuk szerint a NAK szamóca-körképe szerint a legnagyobb termőterületeken (Bács-Kiskun és Pest megyében) a téli hideg és a tavaszi fagyok nagy kárt okoztak a szabadföldi szamócaültetvényekben.