A pirotechnikai cikkek évi mintegy kétmilliárdos forgalmának 30 százalékát  a rendezvényszervezéshez kapcsolódó év közbeni, 70 százalékát pedig az év végi a lakossági vásárlások adják.

A tömegesemények év közbeni betiltása, főleg az augusztus 20-i ünnepségek elmaradása, a profi fellövő vállalkozásokat sújtotta - ezekből mintegy száz működik -, a szilveszteri időszakban viszont ennél jóval szélesebb kör aktivizálódik. Tavaly országszerte mintegy 700 értékesítési ponton (vagyis jellemzően konténerekben) árultak tűzijátékot.

A fő problémát a felhasználási időszak okozza. Idén december 31-én a harmadik kategóriába tartozó, tipikusan szilveszteri termékek csak este 6 és 8 óra között,. majd január elseje hajnali 5 és 6 óra között lehet majd felhasználni - azaz összesen három óra marad a közterületi durrogtatásra.

Optimista forgatókönyv szerint azokon a helyeken, amelyek egyáltalán kinyitnak, 20-25 százalékkal eshet a kereslet - mondta az egyik, pirotechnikai termékek értékesítésében piacvezető cég kereskedelmi igazgatója, Molnár István a napilapnak.

A szakember szerint amelyik pirotechnikai vállalkozásnak van tartaléka, illetve banki mozgástere, át tudja vészelni ezt az időszakot. Ám csődhelyzetekkel is számolni kell, pláne hogy a tűzijátékpiac lábra állása -  mivel szorosan leköveti a rendezvényszervezési szegmens alakulását - évekig elhúzódhat.