A 31 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Metis Magántőke Alap elsősorban ipari, élelmiszer-ipari, mezőgazdasági, valamint pénzügyi és fizetésforgalmi szolgáltató vállalatokba kíván befektetni Magyarországon és a régióban. Az alap a későbbiekben határozottan épít az üzletrészek budapesti értéktőzsdén keresztül történő értékesítésének lehetőségére adta hírül a társaság.

Az alap célja, hogy az uniós átlagot várhatóan meghaladó magyar és közép-európai növekedési potenciált kiaknázva forrást juttasson vállalatoknak, és hosszú távon átlagon felüli megtérülést biztosítson befektetői számára. Az alapkezelő elsősorban a már érettebb szakaszban lévő vállalatokban kíván tulajdonrészt szerezni, de nem zárja ki az ígéretes startup cégekbe történő részesedésvásárlást sem.

A tízéves futamidejű alap befektetéseinél kiemelten kezeli az ipari, élelmiszer-ipari és mezőgazdasági termelő, valamint pénzügyi és fizetésforgalmi szolgáltató (fintech) vállalatokat. Az alapkezelő a Metisbe kerülő várhatóan 10-20 vállalatnak juttatott tőke mellett azok stratégiai irányításában is szakmai segítséget nyújt, és a későbbiekben határozottan épít részesedésének a tőzsdén keresztül történő értékesítésének lehetőségére.

A friss közlemény azért is érdekes, mert a mai hírek szerint a Minerva új alapja is tagjai annak a tulajdonosi körnek amelynek eladhatják az MKB Bankot.

A mai bejelentés szerint a Minerva azért indította útjára a Metist, mivel növekvő piaci igényt látott a Magyarországon még kevésbé alkalmazott magántőke alap (private equity fund) jellegű befektetésekre mind befektetői, mind vállalati finanszírozási oldalról.

Az országban eddig elsősorban a kockázati tőke alapok terjedtek el, melyek főként új, induló vállalkozásokra (startup) koncentrálnak. A Metis elsősorban az érettebb szakaszban lévő vállalatokba kíván befektetni.

A most indult Metis kiugróan nagy mérete a hazánkban még újszerű modell mellett annak is köszönhető, hogy a befektetők a rekordalacsony kamatkörnyezetben folyamatosan keresik azokat a befektetési formákat, melyekkel a piaci átlagot meghaladó hozamra tehetnek szert. Az MNB engedélyével működő zártkörű Metis alapba az alap futamideje alatt magyar szakmai befektetők helyezik el a 31 milliárd forintos jegyzett tőkét, fejenként minimum 100 ezer euró összegben - mondta Jaksa János, az alapkezelő vezérigazgatója.

A szakember húszéves kereskedelmi banki vezetői tapasztalattal rendelkezik: 1995-től dolgozott a Raiffeisen Bank Zrt-nél különböző vezetői pozíciókban, 2009-2015 között a bank vállalati üzletágát és vállalati értékesítési területét vezette.