A kábeltelevízió-előfizetői díjak minden bizonnyal emelkedni fognak - mondta a Világgazdaságnak Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke, miután a kormány lehetővé tette a két országos kereskedelmi televíziónak, az RTL Klubnak és a TV2-nek, hogy pénzt szedjen a kábeles terjesztésért.

A drágulás mértékét ugyanakkor korai volna megbecsülni, attól függ, hogy a tévétársaságok mennyit kérnek majd a terjesztőktől. Lehet, hogy a kábelesek kénytelenek lesznek valamennyit lenyelni, és az is lehet, hogy a többi csatornán spórolnak majd. Kéry azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a kábeltársaságok létrehoznak egy külön csomagot, amelyben csak az RTL Klubra és a TV2-re lehet szólóban előfizetni. Ezáltal megmérhető lenne, hogy ilyen feltételek mellett hányan tartanának igényt a két nagy tévé műsorára, ráadásul nem terítenék szét a pluszköltséget minden előfizetőre.

A lap szerint tévétársaságok már jó ideje szerettek volna pénzt kérni a kábelszolgáltatóktól, a hírek összesen évi 5-6 milliárd forintos elvárásról szóltak. Ehhez átlag kétezer forintos tarifacsomagdíj-emelést kellene végrehajtani, amit a piac nem viselne el: szakértők szerint 500-600 forint körül lehet a lélektani határ. A kábelesek közül sokan nem tudnák lenyelni a díj összegét, hiszen már az elmúlt években is megfeleződött a független kábeltelevíziós társaságok száma, jelenleg körülbelül kétszázan vannak.

Orbán Viktor a héten kormányrendeletben engedélyezte a nagy kereskedelmi tévéknek, hogy a továbbiakban programdíjat szedjenek a szolgáltatóktól.