Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke.

A forint svájci frankhoz és euróhoz mért árfolyamának utóbbi időben tapasztalt rendkívüli volatilitása miatt az FHB jelenleg egyáltalán nem nyújt lakásépítő vállalkozások részére devizaalapú hitelt. Értékesítési célú lakásépítésre forintban a vonatkozó kormányrendeletben szabályozott kiegészítő állami kamattámogatásos konstrukció mellett piaci kamatozású hitel vehető igénybe.

Az FHB nem vállal koncentráltnak tekinthető finanszírozási kockázatot sem, azaz nem finanszíroz több száz lakásos nagyprojekteket. Az elvárt önerő tekintetében hozzávetőleg 35-50 százalékra, míg az elvárt előértékesítést illetően 25-50 százalékra nőtt az előzetesen teljesítendő elvárt arány. A korábbi problémamentes hitelezési kapcsolat, ugyanúgy, mint a projektfüggetlen biztosíték felkínálása, pozitív tényezőnek számít a hitelkérelmek elbírálásakor.

Az OTP-nél ugyanakkor arról tájékoztatták lapunkat, hogy továbbra is finanszíroznak értékesítési célú lakásépítési projekteket. Mint azonban gyorsan hozzátették: ezt abban az esetben teszik, ha azok kellően megalapozottak. A források drágulása (mind a beruházói, mind a vevőfinanszírozási oldalon), a foglalkoztatottság és a reáljövedelmek csökkenése miatt ugyanis a lakossági kereslet további mérséklődésére számítanak.

A legnagyobb magyar bank a projektekkel szemben meglehetősen sok elvárást támaszt. Ilyen, hogy a hiteligénylő az adott projektméretben jelentős szakmai tapasztalattal és referenciával, pozitív megítélésű banki múlttal rendelkező vállalkozás legyen, megfelelő mutatókat (például épített/eladatlan lakások, átlagos értékesítési futamidő, a projekthitel adósságszolgálatát biztosító sajáterő- és előértékesítettségi arány) "produkáljon". Az elvárt átlagos értékesítési idő 2-3 év. A bank a folyamatban lévő projekteknél még a hirdetett és tényleges eladási árak, értékesítési futamidők kedvező alakulását is elvárja.

Az OTP is előszeretettel kínálja a kiegészítő kamattámogatott forinthitelt. Ez a kölcsön olyan lakások építéséhez nyújtható, amelyeknél a telekár nélkül számított és a szerződésben vállalt bruttó ár nem haladja meg a 30 millió forintot. Értékesítés és bérbeadás esetén lakásonként az építési költségek maximum 70 százaléka, de legfeljebb 15 millió forint a kamattámogatott hitel összege. Az éven túli hitel esetében a futamidő nem haladhatja meg az elkészült lakások értékesítésének várható időpontját, bérlakások építése esetében pedig a 20 évet.

A CIB-nél nem fogalmaztak annyira egyértelműen, mint az FHB-nál, de a piacon azt rebesgetik, hogy ez a két pénzintézet a legvisszafogottabb. A piaci krízis és a pénzpiaci válság miatt - mondták el érdeklődésünkre a CIB-nél - a bankok a forinthitelezés felé fordultak, ami drágább finanszírozást, azaz megnövekedett adósságszolgálatot eredményez. Kifejtették még, hogy a makrogazdasági körülmények változása a hitelképességi mércék szigorúbb figyelembevételét eredményezheti.

Hodina Péter, a K&H speciális finanszírozási igazgatóságának vezetője szerint az elmúlt időszak változásai olyan gazdasági környezetet eredményeztek, amelyben a lakások, valamint egyéb ingatlanok iránt visszaesett vevői kereslet miatt a beruházók lényegesen kevesebb projektet indítanak. Mindezen túlmenően még az elindított beruházások is csak kisebb hitelösszeg mellett térülnek meg. Hodina kiemelte, hogy a bankok a megváltozott beruházási igényekhez alkalmazkodnak, a folyósított hitelek összegét pedig a beruházások megtérüléséhez igazítják. A megváltozott gazdasági környezetben - tette hozzá - a megkezdett projektek kockázatai megnövekedtek, ami emeli a szükséges önerő és előértékesítés mértékét is.