A törvényszék indoklása szerint az oltalom alatt álló megjelölés felvétele a jegyzékbe azért nem támadható meg, mert ez automatikusan megtörténik, a megjelölés ugyanis már korábban is oltalom alatt állt az Európai Unióban.

Mivel a tokaji borvidék egy része Szlovákiában, egy része pedig Magyarországon található, a bizottság Szlovákia kérésére a meghatározott termőhelyről származó minőségi borok jegyzékébe felvette a "Vinohradnícka oblast' Tokaj" oltalom alatt álló eredetmegjelölést, amelynek alapján a 2009-ben indult elektronikus nyilvántartásba, az E-Bacchus rendszerbe is bekerült ez az eredetmegjelölés. Ez az elektronikus nyilvántartás a korábban közzétett jegyzékeket váltotta fel.

A nyilvántartásba "Tokajská/Tokajské/Tokajsky vinohradnícka oblast"-ként lett bejegyezve a terület, Szlovákia ezért azt kérte, hogy ezt javítsák ki "Vinohradnícka oblast' Tokaj"-ra, arra hivatkozva, hogy saját belső jogrendjében is ezt a megnevezést használja. Ezt a változtatást támadta meg Magyarország a törvényszéken arra hivatkozva, hogy egy későbbi szlovák jogszabály viszont a "Tokajská vinohradnícka oblast" megnevezést használja, ezért a bejegyzés megsemmisítését kérte a bíróságtól.

A törvényszék szerint viszont mivel az E-Bacchus rendszer bevezetése csak technológiai változást jelent a korábbi jegyzékekhez képest, a bornevek oltalmának jellegét nem érinti, ezért azok a megnevezések, amelyek korábban is oltalom alatt álltak, automatikus átkerültek az új rendszerbe. A törvényszék továbbá úgy ítéli meg, hogy mivel a rendszer bevezetésekor hatályos jogszabály, melyen az uniós oltalom alatt álló elnevezések nyilvántartása alapszik, a Pozsony által is kérelmezett elnevezést tartalmazza, ezért a jegyzékbe is csak az kerülhet be, mint védelem alatt álló eredetmegjelölés.

A törvényszék ítélete ellen két hónapon belül lehet fellebbezni.