Minden országban, ahol az Auchan jelen van, saját részvényekhez juttatja dolgozóit, Magyarországon ez a lehetőség 2002 óta él. Az Auchan Holding vagyona a Mulliez Családi Szövetség és a részvényes munkavállalók tulajdonában van, a vagyon értékének változása tehát nem függ a tőzsdei spekulációktól. A részvény vásárlásával a munkatársak tulajdonosai lesznek a vállalat egy részének - így a társaság az elért eredményeket megosztja velük - részletezték lapunknak az Auchan Magyarországnál.

A részvény vásárlására bármely munkavállaló jogosult, aki adott év január 2-ig lépett be a vállalathoz, továbbá a részvényjegyzés végéig munkaviszonnyal rendelkezik, és szerződése határozatlan időtartamú. A jegyzésre jogosult munkavállalók közel 90 százaléka részvényes - hívták fel a figyelmet.

Hosszútávú, stabil befektetés

A részvény értékét évente egyszer, független külső szakértők határozzák meg. A láncnál elmondták: az értékelésnél megvizsgálják az eredmények alakulását, figyelembe véve a vállalat jövőbeni fejlődési lehetőségeit és terveit, illetve a külső gazdasági környezet alakulását - így a gazdasági tényezőket, a konkurenciát és egyebeket.

Az üzletlánc szerint a részvény értékében a magyarországi vállalatok 80 százalékos súllyal esnek latba, tehát a magyarországi munkavállalóknak, eredményeknek és terveknek is jelentős ráhatása van a részvény értékére.

Az értékpapírokat a ValHungary alapban jegyzik. Az Auchan szerint az elmúlt 14 évben közel 85 százalékkal növekedett a papír értéke, miközben 2016-ban 9 százalékkal nőtt a ValHungary részvény hozama. (Eközben az Auchan Magyarország Kft. 2,2 milliárdról 3,6 milliárd forintra, mintegy 60 százalékkal növelte adózott eredményét a 2016/17-es üzleti évben.)

Hogyan működik az eladás?

Amennyiben egy Auchan-dolgozó úgy dönt, hogy megválik a kezében lévő részvényektől, akkor az eladására havonta két alkalommal van mód, előre meghatározott eladási naptár szerint. Minden pénzügyi művelet a PNB Paribas Bankon és a Société Généralon keresztül történik, a részvényes és a bank között az Auchan személyzeti osztálya közvetít.

Nem "porhintés"

Ez egy jó kezdeményezés, mert kézzelfogható eredményt kínál dolgozóknak, miközben érdekeltté teszi őket, például abban, hogy rendesen föl legyen töltve az adott bolt, vagy a vásárlókat udvariasan szolgálják ki - értékelték lapunknak az Auchan részvényesi programját a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezeténél (KASZ). Megerősítették, hogy viszonylag jó - a bankinál huzamos ideje magasabb - hozamokat lehet elérni ezekkel az értékpapírokkal, ugyanakkor senki ne gondoljon nagy összegekre - már ami az átlagos munkavállalói befektetések méretét illeti.

Máshol "direktebbek" a juttatások

A magyarországi kereskedelmi multiláncok rendszerint több béren kívüli juttatást is kínálnak, de nagyjából mindenütt van egy "zászlóshajó" elem. Ilyen például a Sparnál a 13. havi bér, az Ikeánál a szombatra is járó hétvégi pótlék, vagy a Tescónál a havi nettó 12 ezer forintért választható a juttatások.Az Aldi és a Lidl komplexebb cafeteria-csomaggal kecsegtet, mindkettőnél fontos fókusz az egészségmegőrzés, az egészséges életmód. A Lidl például ingyenes egészségügyi szűrés és magánklinikai egészségügyi szakellátást kínál munkatársinak.