Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal terméktesztjén fontos szempont volt, hogy a fűszerezés során engedélyezett anyagokat használnak-e a kívánt íz eléréséhez.

A nagy kereskedelmi üzletláncok kínálatát felmérve 10 különböző márkájú sajtos chipset teszteltek. Pontosabban 8 burgonyachipset - amelynek csomagolásán belül valóban burgonya(szirom) található -, valamint 1 burgonyás chipset és 1 burgonyatallér formájú, snack elnevezésű terméket. Utóbbi kettő ugyanis nem burgonyából, hanem burgonya granulátum, illetve szárított burgonya összetevőből áll. A termékek jelölésén mindezt a gyártók is jelzik, így a vásárló könnyedén ellenőrizheti, hogy szeletelt burgonyából készült terméket vagy burgonya alapú chipset szeretne fogyasztani. A 10 vizsgált termékből egyet állítottak elő Magyarországon, a többi 9 chipset külföldön gyártották.

(A vizsgálat részletes eredményeit itt találja.)

A legkedveltebb sajtos chips

A Szupermenta termékteszteken ezúttal is laikus és szakértő kóstolók együttesen bíráltak. Így alakult ki a végső kedveltségi sorrend. Külső megjelenésében akkor mondható tökéletesnek egy chips, ha többségében ép, egész szeletek találhatóak a csomagolásban, illetve ha a szeletek a termék jellegének megfelelő vastagságúak; égett részektől mentesek színük aranysárga. Kellemes, sajtra emlékeztető illat várható el, amely enyhén olajos lehet, de idegen szagtól mentes. Ízében és aromájában a sajt íze domináljon, kellemesen sós, enyhén olajos ízű legyen, állománya pedig friss és ropogós - írja az Nébih.

A szakemberek megítélése alapján a sajtos burgonyachipsek a várakozáshoz képest alul teljesítettek, mivel az üvegtálakban kihelyezett termékek többsége nagy mennyiségben tartalmazott sötét színű barna, szinte fekete burgonya széleket. Az íz és aromatulajdonságokban tükröződik a felhasznált sajtaroma nem kellően eltalált ízesítő hatása, amit általában sajtport tartalmazó ízesítő keverékben visznek fel a termék felületére. A termékek között voltak savanykás, erjedt vajra emlékeztető ízűek, illatúak, de teljesen jellegtelennel is találkoztak.

Fotó: Nébih

Az íz, aroma és állomány szempontok alapján a Lay's terméke bizonyult a legjobbnak, míg külső megjelenés, szín és illat alapján a Pringles lett az első.

Érdekesség, hogy a két legsósabb termék nyerte el leginkább a tesztelők tetszését, ahogyan az is jól látható, hogy az ízfokozó nagyobb mennyiségű használata nem feltétlenül váltotta ki a kóstolók szimpátiáját.

A kedveltségi vizsgálatot végzők pontjainak összesítése alapján első lett a Lay's Sajtos ízű burgonyachips, második a Pringles Sajtos ízesítésű snack, míg harmadik helyen a Chio Sajtos burgonyachips végzett.

Az ellenőrzés háttere

Valamennyi vizsgált termék közös jellemzője, hogy burgonya alapanyagot dolgoznak fel, melyet magas hőfokon, olajos közegben megsütnek. A sajtos ízt aroma, vagy az ízesítőkeverék részeként adagolt sajtpor felhasználásával érik el. A termék színének kialakításához paprika kivonat színezéket használnak fel. A sütéshez használt olaj pálmaolaj, illetve napraforgó étolaj. Mindegyik termék jellemzője a sajtos íz mellett a sósság és ropogós állag.

A vizsgált termékek jelölésén feltüntetett tápértékjelölés alapján 100 gramm sajtos chips energiatartalma átlagosan 2174 kJ (520 kcal) volt, továbbá 29,3 gramm zsírt, 57,5 g szénhidrátot, 5,6 g fehérjét és 1,43 gramm sót tartalmaztak. Egy termék csökkentett zsírtartalommal készült (előírás szerint a hasonló termékekhez viszonyítva legalább 30 százalékkal kevesebb zsírt kell tartalmazni ebben az esetben a terméknek).

A sajtos chipsek ellenőrzése során az alábbiakat vizsgálták:

  • glutaminsav tartalom,
  • transz-zsírsav tartalom,
  • akrilamid-tartalom,
  • zsírtartalom,
  • sótartalom,
  • termékek jelölésének jogszabályi megfelelősége.

A glutaminsav-tartalomra - ami az ízek intenzitásában játszik szerepet - jogszabályban meghatározott határérték vonatkozik (max. 10 g/kg). Mivel az ellenőrzött 10 termékből 9-nél használnak mesterséges ízfokozót, így a laboratóriumban ellenőrizték ennek megfelelőségét. A vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a sajtos chipsekben mért glutaminsav-tartalom (2,9 g/kg - 5,8 g/kg) jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van.

Az élelmiszerekben található transz-zsírsavak mennyiségét szintén jogszabály írja elő. Az ellenőrzött chipsek e tekintetben is megfelelőnek bizonyultak. Az akrilamid számos élelmiszerben előforduló szerves szennyezőanyag, amely szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik. Erre a vegyületre nem vonatkozik határérték, de az előállítóknak törekedniük kell az akrilamidszint csökkentésére.

A chipsek laboratóriumi vizsgálatának eredménye két terméknél a figyelmeztető szintnél magasabb értéket mutatott. A NÉBIH azonnal értesítette a felelős vállalkozókat a problémáról, akik intézkedtek a gyártási folyamat, illetve a technológiai probléma javítása kapcsán.

A hatósági ellenőrzés során a tápértékjelölésen szereplő zsír- és sótartalom mennyiségét is vizsgálták, hogy annak értéke megfelel-e a termékben megtalálható tényleges mennyiségnek.

Sótartalom tekintetében minden termék megfelelt a csomagoláson feltüntetettnek. A laboratóriumi mérések egy chipsnél magasabb zsírtartalmat mutattak a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ami miatt a hatóság figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését.

Természetesen a chipsek jelölését is vizsgálták a Nébih szakemberei. Több terméknél hibás volt a tápérték és az összetevők feltüntetése. Az ellenőrzött 10 chips közül összesen 6-nál találtak valamilyen jelölési hiányosságot, ami miatt a hivatal a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti, és kötelezi a hibák kijavítására. (Így hozhat össze egy olcsó reggelit - árkörkép)