A klímaváltozás érezteti hatását a borvidékeinken is. Az elmúlt tíz esztendőben voltak ugyan kiemelkedően jó évei a magyar boroknak, a változékony időjárása azonban folyamatosan próbára tette a pincészetek szakembereit.

Országunk legismertebb borvidékén, Tokaj-Hegyalján például a száraz tavaszt egy rendkívül esős időszak követte. Május közepétől július derekáig közel 500 milliméter csapadék hullott, ezért a szőlő érése elhúzódott. Viszont hosszú ideje ez az első év, amikor a hagyományos időpontban, szeptember közepén kezdődött a szüret.

Komplikált és nehéz volt az év első nyolc hónapja a szőlőbirtokokon a kaotikus időjárásnak köszönhetően, de ezt az elmúlt tíz évben már megszoktuk. A szőlészet szempontjából viszont kiváló szeptemberi időjárás nagyon kedvezett a gyümölcsnek. Az alapszemek szépen értek, és több termőhelyen elindult az aszúsodás folyamata is. Ennek köszönhetően a hagyományos időpontban, szeptember közepén elkezdődhetett a szüret, így jó évjáratra számítunk idén - mondta a Napi.hu megkeresésére a Balassa Pincészet borásza, Balassa István.

Az Egri borvidéken található St. Andrea Szőlőbirtok szakembere, ifj. Lőrincz György szerint is meglehetősen kedvező a mostani időjárás, de nehézségekről is beszámolt.

Meglehetősen hasonló évünk van, mint tavaly. A száraz tél után kicsit későn, júniusban érkezett meg a csapadék, akkor azonban röpke másfél hónap alatt 250 milliméter eső esett, ami megnehezítette a növények védelmét. Később jelentkeztek viszont a gombás megbetegedések, mint a peronoszpóra és a lisztharmat, így azok a termésre már nem igazán voltak hatással - mondta ifj. Lőrincz György.

A 45 hektáron gazdálkodó szőlőbirtok borásza szerint csak a fekete rothadás okozott némi problémát. Hűvösebb volt a nyár és később érett be a szőlő, de az egri bikavér klasszikus szőlőfajtáinak ez kifejezetten kedvez, így idén remek évjáratra számítanak ők is.