A zrt. közleménye szerint ugyanis a Magyarországon forgalomba kerülő dohánytermékek egyedi azonosító kódokkal történő ellátásához a dohánypiaci szereplők - kódkibocsátó, gyártók, nagykereskedő, kiskereskedők - által közösen használt informatikai rendszer beszerzésére és üzemeltetésére van szükség.

A társaság felidézte: az Európai Bizottság 2019 májusától - több ütemben - az Európai Unió valamennyi tagállamának előírja a dohánytermékek - cigaretta, fogyasztási dohány, szivar, szivarka - nyomon követési rendszerének alkalmazását, amelynek bevezetésével az EU területén kereskedelmi forgalomban lévő valamennyi dohánytermék értékesítési láncát figyelhetik meg.

QP | Quality Placement

A rendszer lényege, hogy minden, az EU területén gyártott és oda behozott gyártmányt egyedi azonosítóval jelölnek meg és biztonsági elemmel látnak el, ennek segítségével láthatóvá válik a termékek mozgása a legális ellátási láncon belül a gyártástól a kiskereskedelmi forgalomba kerülésig.

A rendszer határidőben történő bevezetése érdekében Magyarország az elsők között csatlakozott azokhoz tagállamokhoz, amelyek közbeszerzés útján kívánják végrehajtani az EU előírásait - közölte a zrt.

Az uniós irányelv értelmében cigaretta és cigarettadohány esetén 2019. május 20-ától, az egyéb dohánytermékeknél pedig 2024. május 20-ától kell alkalmazni a dohánytermékek nyomon követésére és biztonsági elemeire vonatkozó uniós szabályozást.