Február 23-án, azaz jövő kedden 13 és 15 óra között két műszakot lefedő, két órás figyelmeztető sztrájkot tartanak a dolgozók az 1600 főt foglalkoztató gyárban - tudatta a lappal László Zoltán, a Vasas alelnöke. Mint mondta: a cég vezetősége a szakszervezeti követelésekre még érdemi válaszokat sem ad, holott egy orvosi eszközöket gyártó vállalkozás igazán nem hivatkozhat a járványhelyzetre, hogy amiatt nem tud érdemi bérfejlesztést adni a dolgozóinak.

A B. Braun közleménye szerint azonban az egészségügyi ipar és a megrendelések jelenlegi bizonytalan helyzete óvatosságra inti a céget.

A szakszervezet 10 százalékos általános alapbéremelést kért, amely megfelel a B. Braunnál az elmúlt 3 év átlagának, és amellyel a cég az elmúlt években jelentősen meghaladta a régió átlagos emelési mértékét. Idén a vállalat - a termékkörét érintő egészségügyi ellátások világszinten érvényes korlátozása, a műtétek halasztása miatt - ennek felét, 4,7-5,4 százalékot ajánlott a vállalatnál legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító munkatársaknak, és részükre további bérnövekedési lehetőséget kínál a teljesítménybónusz-rendszer kibővítésével.

Az új bónuszrendszerrel így összességében 9,58-22,19 százalékos keresetnövekedés lenne elérhető egy szerelék-összeállító esetében. A cég javaslata szerint a havi kereset a legalacsonyabb szerelék-összeállítói órabérben egy teljes ledolgozott hónap esetén SZÉP-kártyával, jelenléti bónusszal és a maximális teljesítménybónusszal 426 904 forint lenne, de az ösztönző kifizetés nélkül is 376 904 forint havi bér járna a betanított munkára.