Az operaházi szakszervezetek kollektív szerződést és béremelést követelnek, amit a vezetés nem tud teljesíteni. A főigazgató az egyedi fizetésemeléseket a sztrájkfenyegetettség visszavonásához kötné - olvasható a portál cikkéből.

A szombati Carmen előadás elején az énekkar egy része, a férfikórus 70, a női kórus 50 százaléka, illetve pár zenekari zenész kezdett sztrájkba. A 20 perces késést magyarázva Ókovács Szilveszter főigazgató a színpadra kiállva elmondta, a dolgozók béremelést követelnek, de erre nincs lehetőség.

Az opera első fél órájában összesen öt énekes képviselte a kórust a színpadon. "Átszakadt a gát", mondja a portálnak Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Az érdekképviseletek és a munkaadó között vita 2017-ben indult, ám akkor a dolgozók félelemből nem léptek sztrájkba. Bárány szerint tartottak a kirúgástól, vagy a rossz minősítéstől, pedig a jövedelmek csökkennek, a munkamennyiség maradt,

Bárány szerint a sztrájkok meg fognak ismétlődni, ha nem lesz előrelépés.  Az Operában 16 éve nem volt alapilletmény-növekedés, eseti eszközökkel kaptak pluszpénzeket.