Szerdán tárgyalt először a SZAKSZ a Volánbusz Zrt. vezérkarával. Ezen az egyeztetésen közölték a cég vezetőségével, hogy az inflációs hatások, a jelenlegi gazdasági helyzet és a megnövekedett rezsiszámlák miatt fizetésemelést kérnek - írta a szakszervezet korábbi közleményében.

A második, pénteki egyeztetést sem lehet eredményesnek nevezni, így a SZAKSZ a figyelmeztető sztrájk megtartásától nem tud eltekinteni, azt a korábban közölt időpontban meg kívánja tartani - közölte pénteken a buszos szakszervezet. A Volánbusz nem terjesztett elő a munkavállalók számára elfogadható mértékű bér- és jövedelemfejlesztési ajánlatot, így 2022. október 25-én, 14-16 óra között a SZAKSZ – csak az autóbusz-vezetők részvételével – figyelmeztető sztrájkot tart.

További bérfejlesztést kérnek

A Volánbusz munkáltatói oldala a SZAKSZ által beterjesztett, 2022-re további 10 százalékos és 2023-ra az elfogadott 5 százalékon felüli, további 15 százalékos, tehát összesen 20 százalékos bérfejlesztési igényre azt a választ adta, hogy a Volánbusz vezetése a tulajdonos felé elküldött levélben kéri a bérfejlesztés végrehajtására a forrás biztosítását, mivel a társaság azt önerőből végrehajtani nem tudja.

Ha a tulajdonos nem biztosít forrást a béremelésre, akkor marad az idei évre a 10 és 2023-ra az 5 százalékos béremelés - áll a szakszervezet közleményében.

A másodig „ha” akkor hangzott el a tárgyaláson, amikor az egységes üzemanyag-elszámolás, üzemanyag-megtakarítás rendszerének, ezzel együtt az egységes normarendszer bevezetésének időpontját forszírozta a szakszervezet - írta Dobi István SZAKSZ-elnök. A Volánbusz azt a választ adta, ha az informatikai rendszert sikerül módosítani, akkor várhatóan 2023 augusztusában a társaságnál bevezethető lesz az egységes elszámolás és normarendszer alkalmazása.

Vasárnapra ígérik a sztrájkmenetrendet

A SZAKSZ kérte, hogy az elégséges szolgáltatás betartása érdekében a Volánbusz adja át a sztrájkmenetrendet, ami alapján az autóbusz-vezetők, 2022. október 25-én végzik majd a munkájukat.

A Volánbusz nem adta át a dokumentumot, állítólag folyamatban van annak elkészítése, de kijelentette, hogy legkésőbb 2022. október 23-án (vasárnap) 12 órára felkerül a www.volanbusz.hu weboldalára, ahonnét a SZAKSZ is letöltheti és ahol erről majd értesülni fog.

A SZAKSZ igényelte, hogy a sztrájkmenetrendet a munkavállalókkal a Volánbusz ismertesse, mivel csak annak maradéktalan betartása esetén vállal felelősséget a sztrájkot meghirdető szakszervezet.

A Volánbusz képviselői kijelentették, hogy a sztrájkban a forgalmi szolgálat, az elővételi pénztár és az utastájékoztatás területén dolgozók nem vehetnek rész. Az autóbusz-vezetőkön kívül, a figyelmeztető sztrájkban más munkakörben dolgozók nem vehetnek részt, mert ebben az esetben a Volánbusz jogi eljárást kezdeményez, a sztrájk jogszerűtlenségének megállapítására - írta a SZAKSZ.

A Volánbusz reagált a szakszervezetet, illetve cikkünk megjelenésére

„A sajtóban megjelentek olyan híresztelések, amelyek azt sugallják, hogy a 2022. október 25-ére meghirdetett figyelmeztető sztrájk során a Volánbusz korlátozza egyes munkakörökben dolgozó munkavállalók munkabeszüntetéshez való jogát. Az igazság azonban az, hogy a még elégséges szolgáltatás fenntartása érdekében társaságunk a figyelmeztető sztrájk idején is a vonatkozó jogszabályok szerint jár el.  A Volánbusz álláspontja szerint a sztrájkban való részvétel minden munkavállaló szabad elhatározásán alapuló jog, így nem értelmezhető a sztrájkjog munkakörönként történő vizsgálata. Ennek megfelelően a sztrájkot szervező érdekképviselettel 2022. október 21-én folytatott tárgyaláson sem kívántuk meghatározni az érintett munkaköröket. A figyelmeztető sztrájk ideje alatt azonban a VOLÁNBUSZ valamennyi érintett munkavállalójának törvényi kötelezettsége a még elégséges szolgáltatás biztosítása.”