A sztrájkkészültség oka, hogy október 31-ig nem született meg a beígért kollektív szerződés, ami számos családot hoz hátrányos helyzetbe - mondta Jáger István, a hétfőn megalakult sztrájkbizottság alelnöke az Indexnek. A korábban megkötött átmeneti megállapodás október végén lejár, az új kollektív szerződés nem született meg, sőt a BKK két hete megszakította az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat - közölte Jáger. Veszélybe kerülnek a kialkudott juttatások, jobb munkafeltételek, mint például a megfelelő éjszakai és délutáni pótlék vagy a dolgozók utazási igazolványa.

A helyzet novembertől számos családot hoz hátrányos helyzetbe, ezért a BKK-nál működő összes szakszervezet hétfőn sztrájkbizottságot alakított. Jáger szerint ezzel is jelezni akarják a munkavállalók, hogy a a legsúlyosabb fegyvertől, a sztrájktól sem riadnak vissza. Nem a sztrájk a cél, hanem a megállapodás - hangsúlyozta Jáger. Ám, ha a BKK nem akar tárgyalni, akkor november második felében a sztrájk is lehetséges. A munkabeszüntetést demonstrációk is megelőzhetik.

A BKK számos egységet vett át korábban a BKV-tól, főleg a forgalomirányítással és a jegybevétellel foglalkozó osztályokat. Ide tartoznak például a jegypénztárosok, ellenőrök, vagy a forgalomirányítók. Arról, hogy a BKV-nál maradt dolgozók, például a sofőrök szakszervezetei támogatják-e a sztrájkot, Jáger úgy válaszolt, hogy ezt a képzetünkre bízza - írta az Index.

A BKK szerint felesleges a sztrájk

A BKK elkötelezett a megállapodás és a kollektív szerződés megkötése mellett, és az átmeneti szerződés lejárta után is biztosítja az abban szereplő juttatásokat - közölte a BKK az MTI-vel. A társaság szerint az elmúlt hetekben is intenzív tárgyalások folytak, a menedzsment pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy a dolgozók keresete csökkenjen. Ezért a BKK úgy döntött, hogy az átmeneti megállapodásban szereplő juttatásokat akkor is megkapják a dolgozók, ha a megállapodás november 1-jén hatályát veszti, és a munka törvénykönyve szerinti foglalkoztatás lép életbe. Emiatt a BKK szerint szükségtelen sztrájkot tartani, mert a juttatások nincsenek veszélyben, a BKK-nak pedig szándékában áll a szerződés megkötése.