Ezzel a banki piac ötödik legnagyobb szereplője. Az ügyfelek betétállománya tavaly 20 százalékkal emelkedett, és az év végére elérte a 2176 milliárd forintot; az ügyfélhitelek bruttó állománya 12 százalékkal 1675 milliárd forintra nőtt - olvasható a közleményben.

Eszerint a csoport 1,9 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el, ami csökkenést jelent a korábbihoz mérten. A járványból következő tételek több mint 20 milliárd forinttal rontották a bank eredményét. A tendencia bankszektor szinten jellemző volt.

A gazdasági válság miatt a csoport működési bevételei 5 százalékkal mérséklődtek, a működési költségek viszont a szervezeti átalakítás hatására - a korábbi párhuzamosságok megszüntetésével, a folyamatok egységesítésével - 24 százalékkal csökkentek. A teljes hitelintézeti szektorban több mint 10 százalékkal nőttek a működési költségek.

Tavaly 66 ezerrel nőtt az ügyfelek száma, és meghaladta az 1,2 milliót. A Takarék Csoport továbbra is messze a legnagyobb fiókhálózatot tartja fenn, egyedülálló szerepet játszik a vidéki országrészek bekapcsolásában a gazdasági-pénzügyi vérkeringésbe.

Az integráció során a csoport a hazai piacon teljesen egyedálló fúziós tapasztalatra tett szert, amely a következő években a Magyar Bankholdingban is jól kamatoztatható - mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója.

A csoport tavaly júniusban lezárta az elmúlt évtizedek legnagyobb hazai pénzpiaci átalakítását, a takarékszövetkezetek integrációját. A takarékszövetkezeti integráció hétéves átalakítási folyamata során 126 hitelintézetet egyesült, A hitelintézeti csoport már a járvány idején végezte el az utolsó informatikai migrációkat.

A Takarék Csoport üzleti irányító szerve, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. június 22-én megtartott közgyűlésén elfogadta a csoport tavalyi konszolidált üzleti jelentését.