A majdnem 100 milliárd forintnyi folyósított hitelállománnyal a Takarék-csoport tavaly 10 százalékos piaci részesedést ért el a lakossági jelzáloghitel-értékesítésben. Az állomány 2018 végén 389,4 milliárd forintot tett ki. Átlagosan mintegy 12 millió forintot igényeltek tavaly az ügyfelek, ami nagyjából kétszerese a 2016-os 5,7 millió forintos adatnak. Ez egyrészt az ingatlanárak növekedésének, másrészt a lakosság javuló hitelfelvételi képességének köszönhető.

Az ügyfelek a kiszámítható, hosszabb futamidőre fixált hiteltörlesztést részesítik előnyben, amellyel akár a futamidő végéig előre tervezhetik a törlesztést. A jellemző hitelfutamidő 15-20 év. A legtöbb igénylés 2018-ban Bács-Kiskun, Békés és Pest megyéből, valamint Budapestről érkezett, ami azt is mutatja, hogy a takarékok pozíciója a fővárosban is erős. A jelzáloghitel-kihelyezési eredményhez hozzájárult a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeinek egyszerűsítése, mivel segítette az ahhoz igényelt, kedvező feltételű lakáscélú hitelezés növekedését.

QP | Quality Placement

2016-tól 2018-ig a Takarék-csoport 50,5 milliárd forint összegben kötött csok-szerződést, a tavaly decemberi adatok szerint az összes csok-támogatás minden ötödik forintját a generációk és családok igényeire fókuszáló takarékok folyósították. A 2018-ban megkötött csok-támogatások 27 százalékát új, 73 százalékát használt lakásra vagy bővítésre használták fel. Az új lakásra szóló szerződések 33 százalékát egy vagy két, 67 százalékát három vagy több gyermekre kötötték. Az átlagosan felvett csok-összeg az összes támogatási formát figyelembe véve három év alatt megduplázódott: 2,9 millió forintra nőtt a 2015-ös 1,3 millió forintos átlagról.

A cégcsoport úgy ért el átlag fölötti emelkedést tavaly a jelzáloghitel-kihelyezésben, hogy közben az elmúlt évtizedek legjelentősebb átalakítását hajtja végre a pénzpiacon - hangsúlyozta Vida József, a Takarék központi bankjának elnök-vezérigazgatója. Idén várhatóan tovább folytatódik a jelzáloghitel-piac növekedése, amelyet a csok év elején bejelentett módosítása és új elemekkel való bővítése is kedvezően befolyásol. Szintén növeli a hitelfelvételi kedvet, hogy az idei év végéig érvényes a kedvezményes áfa az új lakások építésére, valamint alacsonyak a kamatok is.