Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fúzió mellett egyhangúlag foglalt állást a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt. közgyűlése is, ezzel megszületett az összes szükséges döntés az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb bankpiaci átalakulásához.

A Takarék Csoport egyesüléssel létrejövő új, országos, univerzális kereskedelmi bankja novembertől mintegy 1,1 millió ügyfelet szolgál ki, mérlegfőösszegét tekintve az ötödik legnagyobb pénzintézetként az ország legkiterjedtebb fiókhálózatát működteti. A korábbi takarékszövetkezeti tagoknak megéri akár közvetlen részvényesként, akár a Takarék Egyesült Szövetkezeten keresztül közvetett tulajdonosként részt venni a takarék szektor megújulásában.

A csoporthoz tartozó takarékszövetkezetek (a 3A Takarékszövetkezet, a Békés Takarék Szövetkezet, a Centrál Takarék Szövetkezet, a Dél Takarék Szövetkezet, a Fókusz Takarékszövetkezet, a Hungária Takarék Takarékszövetkezet, a Korona Takarék Takarékszövetkezet, az M7 Takarék Szövetkezet, a Nyugat Takarék Szövetkezet, a Pátria Takarékszövetkezet és a Tiszántúli Takarék Takarékszövetkezet), valamint a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt. hétfőn tartott küldött-, illetve közgyűlésein a tulajdonosok jóváhagyták az egyesülést egyetlen közös pénzintézetben, a novembertől országos, univerzális kereskedelmi bankként működő Takarékbank Zrt.-ben.

Az elsöprő többségű jóváhagyás az mutatja, hogy a tulajdonosok támogatják a Takarék Csoport üzleti stratégiáját. Megértették, hogy csak közösen tudjuk hosszabb távon is biztosítani a takarék szektor üzleti megújulását, a szövetkezeti hagyományok, valamint a takarékszövetkezeti tagok tulajdonának, részjegyeik értékének megőrzését - mondta Vida József, a Takarék Csoport központi bankja, az MTB Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Korábban már valamennyi pénzintézet igazgatósága és felügyelőbizottsága megszavazta az egyesülést.

Az új, egyesült Takarékbank Zrt. megőrzi a hazai takarékszövetkezetek másfél évszázados tradícióit. A korábbi takarékszövetkezeti tagok - kis takarékszövetkezetük helyett - a Takarékbankban történő közvetlen tulajdonlás mellett választhatták, hogy az új, egyesült Takarékbank egyik legnagyobb tulajdonosának, a Takarék Egyesült Szövetkezetnek (TESZ) a részjegyeseivé válhatnak, így a megújult szövetkezeti tulajdoni formán keresztül, közvetve osztalékra jogosultak a Takarékbank eredményéből. A TESZ a Takarék Csoport szabályszerű működését biztosító Integrációs Szervezet tagjaként a törvényi szabályozás biztosította speciális jogosítványai útján az Integrációs Szervezeten keresztül a Takarékbank prudenciális ellenőrzését is megvalósítja. A szövetkezeti jelleg és tulajdonosi struktúra tehát a továbbiakban is fennmarad, de a nyugat-európai példáknak megfelelően megújult és a multinacionális bankokkal versenyképes formában.

Az új Takarékbank az országban a legnagyobb fiókhálózata révén továbbra is biztosítja a fővárosi és vidéki lakosok, vállalkozások és intézmények korszerű pénzügyi termékekkel való ellátását, hozzájárul az esélyegyenlőség megteremtéséhez és a vidék felzárkóztatásához - olvasható a közleményben.