A Takarék csoport üzleti irányító szerve, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. június 25-én megtartott közgyűlésén elfogadta a csoport tavalyi konszolidált üzleti jelentését. Eddig csak a csoporttagok egyedi beszámolóit lehetett elérni. A hitelintézeti csoport 2019-ben két lépésben egyesített 12 takarékszövetkezetet, 2 regionális bankot és a Takarék Kereskedelmi Bankot. Az így létrehozott új, egységes Takarékbank november 1-jén kezdte meg országos működését a magyar piac egyik legnagyobb szereplőjeként, 1,1 millió ügyfelet kiszolgálva, az ország messze legnagyobb fiókhálózatát üzemeltetve.

Az egyesülés során jelentős egyszeri költségek keletkeztek a termékek és szolgáltatások konszolidációja, a szervezet működésének átalakítása, az új munkafolyamatok bevezetése, a szervezeti struktúra és kultúra fejlesztése, a háttérfolyamatok és az informatika területén, ezek összesen több mint 10 milliárd forintot tettek ki. Az átalakítás rendkívül komoly erőforrásokat kötött le, egy év alatt 600 ezer munkaórát tett ki, mindez az üzletmenet folyamatos fenntartása mellett.

Várakozáson felüli profit

A Takarék csoport üzletileg jobban teljesített tavaly a tervezettnél. A bankcsoport 68 milliárd forintos nettó kamatjövedelmet és 52,5 milliárd forintos nettó jutalékot ért el. Nettó bevétele 3,2 százalékkal nőtt, egyrészt a nagyobb jutalékbevétel, másrészt az értékpapírokon realizált eredménynövekedés miatt. A hitelintézeti csoport 2019-ben 7,1 milliárd forint konszolidált adózott eredményt és 14,9 milliárd forint konszolidált teljes tárgyévi nyereséget ért el.

Hitelezési tervét túlteljesítette a bankcsoport, a hitelállomány 13,6 százalékkal, az ügyfélhitel-állomány 19 százalékot meghaladó mértékben nőtt tavaly. Az agrárhitelezésben 22 százalékos részesedéssel a három legnagyobb szereplő egyike. A kkv-szegmensben piacvezető az MFB Pontos (59 százalékos részesedés) és a Széchenyi Kártya Program (36 százalékos részesedés) termékek értékesítésében. Élen jár a csok-támogatások és kapcsolt hitelek kihelyezésében, minden ötödik csok-forintot a bankcsoport közvetített ki, a babaváró hitelnél is jelentős, 8,5 százalékos részesedést ért el a bankok között.

Folytatódik az integráció

A hazai bankok egyesülése a tavaly novemberi fúzióval valószínűleg nem ér véget a Takarék-csoport számára. Nemrég jelentették be, hogy az MKB Bankkal együtt a hitelintézet egy közös bankholdingot alapít. Nem sokkal később a Budapest Bank is jelezte, hogy beszállna melléjük harmadiknak a Magyar Bankholding Zrt.-be.

Bár mérlegfőösszegét tekintve az MKB kisebb, lényegesen nyereségesebb volt tavaly, mint a Takarék-csoport, a számviteli adózott eredménye meghaladta a 44 milliárd forintot, és a korrigált adózott eredménye is 37 milliárd forint fölött volt. A Budapest Bank 1532 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta a 2019-et, az adózott eredménye 11,6 milliárd forint lett.