A két gyorsított közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő - a Rogán Antal kabinetminiszter irányítása alatt álló - Nemzeti Koncessziós Iroda tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az augusztus közepén meghirdetett gyorsított eljárások indoka az volt, hogy "a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására irányuló tevékenységre vonatkozó koncessziós beszerzési eljárás 2021. június 9. napján megindításra került, melyre tekintettel az eljárással kapcsolatos tanácsadási szolgáltatások igénybevétele soron kívül szükségessé vált."

Az első közbeszerzés a pénzügyi tanácsadást tartalmazza. Az ajánlatkérő a nyertestől - többek között - a következőket várja el: a hazai és nemzetközi gyakorlat vizsgálata, összegzése, koncesszióstruktúra, illetve üzletág-értékesítési modell pénzügyi kiértékelése, üzleti modellek kidolgozása, összhangban a hatályos jogszabályi-, társadalmi- közpolitikai feltételrendszerrel.

Ezt a nettó 400 milliós keretszerződést - egyedüli ajánlattevőként - a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. nyerte, vele október 6-án szerződést is kötött az iroda.

A második közbeszerzés a jogi tanácsadást tartalmazza. Itt a nyertes feladata az egyes koncessziós tevékenységekre vonatkozó jogi hatástanulmányok, koncessziós stratégiák kidolgozása, jogi döntés-előkészítő dokumentumok elkészítése, továbbá közreműködés a koncessziós eljárásokra vonatkozó egységes vagy speciális jogi eljárásrend kialakításában.

Szintén egyedüli ajánlattevőként itt a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda nyerte a szintén nettó 400 milliós keretszerződést, amelyet október 13-án kötött meg vele az ajánlatkérő.

A Napi.hu szeptember végén közölte, hogy hivatalosan is lezárult részvételi szakasz a 35 éves autópálya-koncesszió pályázati eljárásában. Három cég jutott tovább a második, ajánlattételi szakaszra. A három cég a következő:

  • az osztrák Strabag AG vezette konzorcium (tagjai a Strabag Motorway Gmbh, a Colas és a Societe de Partenariats et de Projects Nouveaux).
  • a Themis magántőkealap vezette konzorcium (tagjai a Mészáros-féle Konzum PE Magántőkealap, a szintén Mészáros Lőrinc többségi tulajdonába tartozó Opus Global Nyrt., az Opus Bridge és New way magántőkealapok, valamint további három magántőkealap: a Cronus, a Via és a Vesta),
  • a Dömper Kft., amely egy lábatlani székhelyű, 1989-es alapítású cég, tavalyi árbevétele csaknem 26 milliárd forint volt. Több közbeszerzést is nyertek az utóbbi években.