Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi évtizedben rohamosan nőtt a tápszerek népszerűsége: míg tíz évvel ezelőtt 1,99 milliárd forintot fizetett ki az állam támogatásként, tavaly már 4,83 milliárdot - tudta meg a Pesti Hírlap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) közérdekű adatigénylés nyomán.

Egyre kevesebb édesanya szoptat, és egyre rövidebb ideig. Emellett az anyatejes táplálás is visszaesett. Az anyatejgyűjtő állomásokon leadott tej mennyisége tíz év alatt 101 ezer literről 34 ezerre, vagyis harmadára zuhant. Tavaly az állam már csak 92 millió forintot utalt át az anyatejet leadó édesanyáknak. Ezzel szemben brutálisnak tűnik a 4,8 milliárd forintos tápszertámogatás - fogalmazott a napilap.

A látványos változás legnagyobb nyertesei a multinacionális cégek. Az utóbbi tíz évben a legtöbb pénzt az államtól a Milumilt forgalmazó Numil Hungary Tápszerkereskedelmi Kft. kapta, összesen 24,2 milliárd forintot. A második helyen a Nestlé Hungária Kft. áll 9,9 milliárddal, míg a harmadik helyet a Humana-t forgalmazó Integrated Pharma Solution Kft. szerezte meg 1,9 milliárd forintos állami támogatással.