Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uszodatervezéssel, kivitelezéssel és vízkezeléssel foglalkozó tatabányai Dialcont Kft. 326 millió forintos beruházással olyan új gyógyvízkezelési technológiát fejleszt, mellyel a gyógyhatás megőrzése mellett tisztítható meg a gyógyvizes medencék termálvize – írja az MTI.

Magyarországon a gyógyvizes medencékben kivétel nélkül új víz bevezetésével frissítik a medencéket, ez azonban pazarolja a rendelkezésre álló vízkészleteket és nem semlegesíti a vízben lévő baktériumokat sem.

A Dialcont egy olyan rendszert fejleszt, mely UV sugárzással, egy saját fejlesztésű vegyszerrel és kovaföldes szűréssel képes vízforgatós módszerrel, minimális friss víz rátöltésével üzemeltetni a gyógyvizes medencéket. Az új gyógyvízkezelési technológia hozzájárul a hazai és nemzetközi termál- és gyógyvízkincs gazdaságos felhasználásához.

A fejlesztés része a fertőtlenítőszer koncentrációjának meghatározására alkalmas műszer és egy automata adagolóberendezés létrehozása. A kutatás kiterjed arra is, hogy a kezelés során ne változzanak meg a mélységi vízben lévő, gyógyhatást eredményező összetevők.

A projekt során meghatározzák, milyen UV sugárzásnak tehetik ki a vizet, milyen arányban adagolhatják a fertőtlenítőszert és a szennyeződésektől való megtisztításhoz milyen diatómaföldet használjanak, illetve vizsgálják a technológia három fő elemének hatását egymásra.

A 40 főt foglalkoztató társaság nettó árbevétele 2020-ban 935 millió forint volt, 2021-ben pedig elérte az 1,2 milliárd forintot. Az adózott eredmény mindkét évben 71 millió forint volt.