A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. belföldi árbevétele mintegy 13 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez viszonyítva, míg az exportbevétel mintegy 10 százalékkal nőtt. Az árbevétel 75 százaléka a kivitelből, a fennmaradó hányad pedig a belföldi értékesítésből származott. A cég adózás előtti eredménye tavaly elérte a 800 millió forintot.

Az MTI kérdésére a vezérigazgató közölte: a vállalat menedzsmentje az idén az eladások szerény növekedésére számít, de a múlt évi eladási szintet mindenképpen meg kívánja őrizni. Az idei árbevétel nagyságáról a vezérigazgató nem akart becslésbe bocsátkozni, mondván, még év eleje van, és a következő hónapokban sok minden történhet a gazdaságban.

A herendi porcelánmanufaktúra, a világ legnagyobb kézműves eszközökkel dolgozó porcelán előállítója, mintegy kilencszáz embernek ad munkát, a társaság évente 300-400 új termékkel jelenik meg a piacon. A cég évente több mint 100 millió forintot költ fejlesztésre.

A vezérigazgató megerősítette, hogy a Hungarikum Bizottság március 21-én Herenden ülésezik. Hozzátette: a herendi porcelánmanufaktúra meg akar felelni a Hungarikum törvényben rögzített előírásoknak.