A fővárosi távfűtő művek előző menedzsmentje 2019. október 22-én kötött létesítményüzemeltetési és vagyonvédelemi szerződését, annak szerződési körülményeit és tartalmát megvizsgálva arra jutott, hogy feljelentést tesz az illetékes nyomozóhatóságnál. Az erről szóló közlemény szerint a Fénysziget Építőipari Kft. és a He-Ba Kft. közös konzorciumi szerződés kapcsán az fb-vizsgálat az alábbi visszásságokat tárta fel:

1. A közbeszerzési eljárás indításához és a költségek jóváhagyásához szükséges úgynevezett jóváhagyó lapon becsült értékként 920 millió forint szerepelt, az elektronikus közbeszerzési rendszerben (EKR) is ezt az adatot adta meg a korábbi cégvezetés. Azonban az eljárás végén megkötött szerződés több mint kétmilliárd forinttal többről, 2,96 milliárdról szól, amelyet nem jelenítettek meg sem a közbeszerzési eljárásban, sem a közhiteles információs rendszerekben. Pedig e tájékoztatás jogszabályi kötelezettség is lett volna.

2. A közbeszerzési eljárás kiírásakor, 2019 elején a szóban forgó létesítményüzemeltetési és vagyonvédelmi feladatok ellátása már biztosítva volt, mégis felmondták a korábbi szerződéseket. Az ezt követő kiírás a Főtáv számára hátrányos módon, részajánlat-tételi tilalmat tartalmazott az egyébként szakmailag elkülönülő létesítmény üzemeltetési és vagyonvédelmi feladatok ellátására, így indokolatlanul korlátozta a lehetséges ajánlattevők körét. Az fb vizsgálata szerint, ha a korábbi vagyonvédelmi szerződést fenntartják, akkor a feladatok ellátása évente több mint 300 millió forinttal került volna kevesebbe.

3. A cég akkori gazdasági vezérigazgató-helyettese nem írta alá a költségnövekedést engedélyező belső dokumentumot, holott enélkül a Főtáv belső szabályzatai szerint nem kerülhetett volna sor sem a folyamat végrehajtására, sem a szerződés megkötésére.

4. A Közbeszerzési Döntőbizottság szabálytalanságokat megállapító határozatát figyelmen kívül hagyták, és nem korrigálták, orvosolták.

Mindezek alapján - olvasható a közleményben - a Főtáv a Budapesti Rendőr-Főkapitányságon feljelentést tett különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.