Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minimális fellendülést tapasztaltunk az elmúlt napokban, de összességében nem reménykedhetünk abban, hogy rövid időn belül javulni fog a helyzetünk - mondta Tamás Miklós, a City Taxi elnöke a 24.hu-nak, aki arról beszélt, hogy nagyjából 80 százalékos visszaesést tapasztalnak a fuvarok számában Budapesten.

A mostani apró fellendülés nem számítanak arra, hogy a nyárra javulna a helyzetük: elmaradnak a fesztiválok, a nagy rendezvények, a Forma-1 mogyoródi futamán sem lesznek nézők, nincsen turizmus, se reptéri fuvarok.

A taxitársaság vezetője azt mondta, a többség be sem fizette az utolsó havi fuvarozási díjat. A cég 900 fuvarozója közül 500-an jelenleg nem dolgoznak. A cég viszont diszpécsereket még nem bocsátott el, abban sem gondolkoznak, hogy megszüntetnék a City Taxit, bíznak benne, hogy a válság után talpra tudnak állni.

"Bemész a városba, és azt látod, hogy nincsen taxis. Egy kollégám mesélte, volt olyan napja, hogy egyetlen fuvarja akadt. Ezért nem érdemes befizetni a havi díjat, ráadásul nem elég, hogy veszteséges lenne a taxizás, még a családomat is kiteszem annak, hogy esetleg hazaviszem a betegséget" - mondta a portálnak egy sofőr, akinek egyelőre nincsen B terve, de azt mondta, ha nem indul be a fuvarozás, akkor valószínűleg a vendéglátásban fog kikötni.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke arról beszélt, rendkívül nehéz helyzetbe kényszerültek a taxisok, sokan más munkalehetőséget és találtak is, hogy a kisvállalkozói lét költségeitől megszabaduljanak. Többen azóta buszt vezetnek, futárodnak, vagy éppen az építőiparban kerestek hirtelen pénzkereseti lehetőséget.

Általánosságban kijelenthető, hogy 80-90 százalékkal visszaesett a fuvarszám az egész országban. Budapesten a 7000 taxiból munkanapokon jelenleg körülbelül 2000-2500 van az utcán, de a visszajelzések azt mutatják, hogy még így is nagyobb a kínálat, mint a kereslet - közölte a lappal a vezető. Ebből is látszik, hogy a kormányzat által adott kedvezmények egyelőre nem tudták megmenteni a szektort.