"Én még szerencsés vagyok, mert sikerült találnom egy takarítói mellékállást, amelyből ki tudom egészíteni a bérem. Önmagában a taxizásból már nem tudnék megélni. Miközben a munkák nagy része eltűnt a közlekedés pokoli a városban. Mivel kevesen mernek tömegközlekedésre ülni, a parkolás viszont ingyenes, ezért rengeteg a kocsi az utakon. Egész nap alig lehet menni a belvárosban" - idézi a portál az egyik taxist, akinek a megélhetését tönkretette a koronavírus-járvány, a turizmus földbeállása, a vendéglátóhelyek bezárása.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke ennek kapcsán elmondta, jóval nagyobb károkat okozott és még jelenleg is okoz a második hullám, mint az előző tavaszi. A részletekbe menve közölte, hogy az este 8 utáni kijárási tilalom miatt ilyenkor már nincsenek utasok, miközben a vendéglátóhelyek, mozik, színházak stb. zárvatartása miatt napközben sincs forgalom. Állítja, a nagyobb fuvarszervező társaságok 50-60 százalékkal kevesebb fuvar van, de akad olyan szolgáltató is, aki tavasz óta szinte munkanélküli, mert a hotelek utasaira specializálódtak.

Tavaly még a fővárosban közel hétezer taxi-engedély volt érvényben, most ez a felére csökkenhetett a járvány és a válság miatt.

"Gyors és célzott mentőcsomagot várunk a kormánytól. Tavasszal első körben komoly segítséget kapott a személyszállítási ágazat, hiszen olyan jellegű adófizetési könnyítéseket biztosítottak a kis-, és mikro-vállalkozásoknak, ami lehetővé tette, hogy ezek a vállalkozások ne kerüljenek a csőd közelébe. Sajnos mára olyan helyzetbe kerültek a szektor szereplői, ami rosszabb a tavaszi állapotoknál is" - kommentálta a helyzetet Metál Zoltán, aki szerint a sofőrök tartalékai elfogytak, sokak teljes élete került veszélybe.